И чешките фермери блокираха пътищата

Чешките фермери ще преградят тази сутрин с 200 трактори, камиони и лични автомобили основните пътища на страната. Причината за поредните протести са ниските изкупни цени на млякото, които в Европа са около 20 евроцента.
Производителите настояват за минимални изкупни цени и държавна помощ за животновъдите, подобно на други страни-членки в Европейсикя съюз. Камиони ще доставят млечни продукти в засегнатите от наводненията селища в Чехия.
2000 души могат да загубят работата си заради ниските изкупни цени на млякото- предупреждават от Аграрната камара. В момента в сектора са заети 40 хил. души.
Кризата в млечния сектор може да доведе до фалити и до избиването на 20 хил. крави от общо400 хил. крави, отглеждани в страната. На всеки 10 от тях се пада по 1 работно място, сочат изчисленията на браншовиците.
Изкупните цени в момента не покриват и разходите , като ситуацията се влошава все повече от есента на миналата година.
Чешките фермери настояват за минимални изкупни цени и държавна подкрепа за животновъдите, подобно на другите страни-членки в Европейския съюз.
Протестиращите ще разположат техниката си на няколко места, в най-малко 20 града, основно на магистралата Д1 – в посока Бърно –Прага, близо до Пилзен и по трасето на европейския път Е55. Протестите ще продължат около три часа и ще приключат в обедните часове.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *