На сърбите вече им е скъп нашият пазар

Жители от Пирот, Цариброд и Югоизточна Сърбия вече не ходят на пазар за храна и други продукти в България, твърдят сръбски митничари и хора, които преди това редовно са посещавали своите съседи за шопинг.
Според мнозина причината за драстичното намаляване на потока от пазаруващи сърби се крие зад процедурата за получаване на визи.
Шопингът в България вече не е на сметка, защото цените и там са скочили, бензинът е по-евтин, но все по-рядко се пътува, коментират запознати пред белградския „Блиц“, цитирано от Дарик радио.
Шефът на митницата на ГКПП-Градина Владимир Стоянович казва, че в сравнение с миналата година броят на сръбските пътници към България е намалял с близо 40 процента. Според него вече няма всекидневни преминавания на границата за пазар в България, а откакто страната е затворила фришоповете си са изчезнали и тези, които са пътували дори за стек цигари.
На автогарата и на пазара в Пирот има много продавачи от България, които предлагат на клиентите си от този район евтино бельо, анцузи, пижами, кърпи, покривки, дрехи и други стоки. Българските търговци там казват, че в Сърбия много от стоките са по-евтини от България, особено след като страната стана членка на ЕС.
„София е доста скъпа, а в провинцията е още по-скъпо. В Сърбия е по-евтино, живея от продажбата на стоки тук, от време на време имам работа с митничарите. В Пирот пък ни гони и полицията, и инспекцията, но някак върви“, твърди медицинска сестра от София пред сръбските медии.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *