И шефът на АЕЦ ”Козлодуй” дава оставка и напуска огорчен

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов смята да подаде оставка другата седмица, когато изтича годишният му отпуск, съобщи БНР.
Генов не е съгласен с дадената от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Т.Трайков оценка за работата на централата. ВчераТрайков каза, че атомната централа е сключвала неизгодни договори за продажба на ток на свободния пазар.
Иван Генов обаче заяви, че Централата е дружеството с най-висока печалба за миналата година в рамките на Българския енергиен холдинг.
„Пресмятат загубите, които съм нанесъл с тези продажби, при положение, че аз с тях правя печалби, и то големи. Сега ще изчисляват, а после министерството ще взема решение какво ще прави. Аз ще им помогна да си вземат решението“, категоричен беше той.
Цената на тока на регулирания пазар е с 10 лева по-ниска на мегават от себестойността и тези загуби компенсираме с продажби на свободния пазар, коментира Генов по БНР. Така не само се компенсират загубите на централата, но тя излиза и на печалба – за полугодието тя е 54 млн. лева, обясни той.
Иван Генов призна, че определянето на цените на тока на свободния пазар в региона е доста неясно – зависи от това каква цена са съгласни да дадат търговците, но при всички случаи според него тя е по-висока от себестойността. Иначе по думите му излишното електричество трябва да се продава на регулирания пазар и това да носи загуби. Всички търговци, с които работят са лицензирани и на никого не са отказвали, стига да има възможност, каза още Генов.
„Не е нормално да ми се поставят такива оценки без разговор“, каза още директорът на АЕЦ „Козлодуй“, който в момента е в отпуск. За тригодишното ми управление сме спечелили над 300 млн. лева, добави Генов. По думите му за миналата година печалбата на АЕЦ е била 179 млн. лева.
„Това е само от продажбите на електроенергия, но благодарение и на увеличеното производство на електроенергия, защото миналата година направихме огромно производство на електроенергия от 5-и и 6-и блок. Това нещо не пада от небето. За това се иска и добър мениджмънт и добро отношение към хората, за да ги накараш да работят така, че да произведат нещо“, каза още Иван Генов, който обаче не смята да се натрапва на никого. Не е съгласен обаче да се неглижира доброто състояние на централата. Той ще си подаде оставката на 24 август.
ЕЦ „Белене” не е генерираща мощност, която е жизнено необходима за България, за да е вързан енергийният баланс на страната. Това заяви пред bTV тази сутрин Трайчо Трайков. По думите му АЕЦ „Белене” трябва да се разглежда като един чисто бизнес проект.
„Това е обект с регионално значение и трябва да се разглежда от гледна точка на това дали е рентабилен като обществена инвестиция в крайна сметка”, поясни енергийният министър.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *