Кабинетът обсъжда 145 лв. за годишна винетка

Три варианта за увеличаване на цената на винетките са предложени и се обсъждат от правителството. Според единия, годишната винетка ще стане 145 лв.

В момента годишната винетка за леките автомобили струва 67 лева. Увеличението й на 145 лв., или повече от 2 пъти, енай-вероятниятот обсъжданите сценарии. В същия порядък ще бъдат увеличени и стикерите за седмица и месец, които в момента са съответно 10 и 25 лв.

При този вариант приходите от винетки от леките автомобили би трябвало да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. лв. на година, показват разчетите на правителството.

Именно събирането на повече средства, които да бъдат насочени към ремонт на пътища или строежи по трасета, за които няма еврофинансиране, е целта на увеличението.

Другите два варианта, които се обсъждат, са поскъпване на годишната винетка до 97 лв. или среден вариант от 120 лв.

Цената на винетките за леки автомобили в Българияне е променяна от 8 годинии е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. В Словения годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро.

Предложенията, които се обсъждат в Министерски съвет, включват и увеличение на цената на винетките за тежкотоварните автомобили. За старите камиони с тегло над 12 тона е предвидено цената от сегашните 1300 лв. на година да стигне 1700 лв. За бусовете и малките камиони пък се предвижда цената да стане между 800 и 1000 лв. за годишна винетка.

Стикерите за тежкотоварните автомобили ще поскъпнат с по-малко от тези за леките, защото за тях е имало увеличение на цените с 30% през 2013 г., пише в правителствения доклад. Освен това тежкотоварните автомобили ще бъдат обхванати и от бъдещата толтакса.

Още преди месеци регионалният министър Лиляна Павлова предупреди, че се очаква поскъпване на винетките. През септември тя предложи и въвеждането на електронна система.

Според Павлова въвеждането на новата електронна система в България ще доведе до по-голяма справедливост, тъй катоще плащат повече тези, които се движат повече по пътната мрежа. Тя каза още, че в разработването на проекта участват и експерти на Световната банка.

Министърът на транспорта Ивайло Московски също се обяви през септември за увеличение на ценатана винетките. Той препоръчаза България да се въведе тол система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *