Публикуваха списъци с цесии и преференциални депозити в КТБ

Синдиците на КТБ публикуваха списък на физически и юридически лица, които са се възползвали от цесии в банката и на лица с преференциални депозити.В първия списък влог-цесия освен физическите лица, които се виждат в таблицата, са и множество фирми, между които са БФБ,Литекс АД, Виктория ЗАД, БЕХ, ЦКС, БТК ЕАД, Булинс и други.

Сред физическите лица, извършили цесии с депозити са бившата съпруга на Кирил Домусчиев – Ирина,дъщерята на Иван Костов – Мина и бившият градски прокурор Роман Василев.Най-голямата цесия на физическо лице е извършена от издателя Мартин Златков – за 1.078 млн. евро. Аизвестният италиански бизнесмен Едоардо Миролио е прехвърлил близо 32 млн. лв.

Културният министър Вежди Рашидов също бе подал молба за цесия, но явно тя не е одобрена, тъй като той не е в списъка.

В списъка с депозитите фигурират големи държавни компании катоАЕЦ „Козлозуй“ с над 100 млн.лв., НЕК малко под 100 млн.лв., БЕХ с над 500 млн.лв., ДПРВД – с над 20 млн.евро, Булгаргаз, Булгартабак – над 50 млн.лв. и други.

Между физическите лица с най-големи депозити саВиолета Сечкова – влог от 6.8 млн. евро и друг от 7 млн.лв., Александър Сталийски с 13 млн.евро,Александър Бизов с 8 млн. лв. Тук може да се спомене бившият прокурор Роман Василев с депозит от 286 хил. евро, както и експремиерът Иван Костов и двете му деца с влогове общо 495 хил.лв.

Според списъка на квесторите на КТБ ПП ДСБ е имала депозитна сметка за над 1 млн. лв. Според лидера на партията Радан Кънев обаче това не е вярно.

Синдиците на КТБ са допуснали грешка, обяви във „Фейсбук“ лидерът на ДСБ Радан Кънев. ДСБ е посочена с депозит за над 1.064 млн. лв. „Току-що направих справка в счетоводството на ДСБ. Сумата, цитирана от синдиците на КТБ, е извлечение към 06.08.2012 г. с произход държавна субсидия. Парите са изразходвани за изборите през 2013 г. и надлежно отчетени пред Сметна палата. Сумата към фалита на КТБ е 48 000 лв., както отдавна съм декларирал публично, пише Кънев.

В двата списъка някои от имената и сумите съвпадат, тъй като лица с преференциални депозити са извършили и цесии.

Представеният от синдика списък не включва информация за кредити с привилегировани лихвени условия. Оповестяването на тази информация ще бъде извършено в рамките на установения от закона срок.

Преди месеци министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че ще бъдат атакувани всички сделки, които нарушават пряко или косвено принципа на равнопоставеност на кредиторите. За това обаче данни от синдиците няма.

През лятото беше приета промяна в Закона за кредитните институции, според която синдиците на банка в несъстоятелност могат да свалят банковата тайна за депозитите и кредитите на фалиралата институцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *