Кабинетът поиска метанът да поскъпне с 10 ст.

От догодина в България се въвежда акциз върху метана, който е основното гориво за такситата, някои автобуси от градския транспорт и за голяма част от парка от леки автомобили в страната. Това предвижда бюджетната прогноза на правителството за следващите три години, гласувана от Министерския съвет в сряда.
Според документа, който вече е качен на сайта на Министерски съвет, мотивът е, че трябва да се догони минималното за ЕС ниво на акциза върху това гориво. За тази цел освен акциз върху втечнения природен газ (метан) с налога ще се обложи и природния газ като гориво за отопление и отоплителни инсталации. Това обаче ще бъде направено от началото на 2013 г., като мотивът пак е същият – догонване на минималните за ЕС нива.
В момента минималното за ЕС нива на акциз върху метана е 1.70 лв. за гигаджаул, което при сегашните цени на метана у нас прави около 10 ст. на килограм. Увеличението е драстично, защото килограм метан в България в момента е около 1.49 лв. Именно ниската му цена го прави предпочитаното гориво за таксиметровите шофьори, тъй като единствено при голям пробег на колата, инвестицията в бутилка и инсталация се избива бързо.

Графикът за увеличение предвижда през 2013 г. акцизът върху метана да е вече 3.40 лв. за гигаджаул, а от следващата година – 5.10 лв. Така ако цената на изходната суровина – природния газ, остане същата и през 2014 г., което е малко вероятно, килограм метан по станциите вече ще струва близо 2 лева.
В бюджетната прогноза обаче се премълчава едно важно обстоятелство – европейската директива, която изисква въвеждане на акциз върху природния газ и втечнения му вариант – метанът, не изисква от България да се престарава чак толкова. В директива 2003/96/ЕО се казва, че страни членки с ниско потребление на природен газ, каквато е и България, могат да прилагат нулева ставка акциз върху природния газ до октомври 2013 г. България е страната с най-ниско потребление на това гориво спрямо населението в целия ЕС. Годишното й потребление падна до нищожните 2.5 млрд. куб . метра миналата година, а домакинствата, които консумират директно синьо гориво, са не повече от 1% от населението.

Последиците от въвеждането на акциз върху природния газ могат да се окажат катастрофални за цените на парното. Почти всички топлофикации у нас са на природен газ, като всяко увеличение на цените на горивото с 10% водят до увеличение поне с 4-5% на цената на топлоенергията.
Бюджетната прогноза не е документ, който задължително трябва да се изпълнява буквално. Дали метанът ще се облага с акциз от догодина, ще проличи от промените в Закона за акцизите и акцизните складове, които ще се направят към края на годината заедно с приемането на бюджета за 2012 г. Досега няколко пъти у нас бе правен опит метанът и природния газ да се обложат с акциз, за първи път – още през 2004 г. при правителството на НДСВ. Тогавашният финансов министър Милен Велчев обаче бързо се отказа от намерението си. Безуспешен опит направи по-късно и Пламен Орешарски.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *