Какви са правата и задълженията ми като обявен в несъстоятелност търговец?

Криза! Поради едни или други причини се случи така, че всичко се сгромоляса с гръм и трясък. Спрямо мен беше открито производство понесъстоятелност,а впоследствие бях обявен в несъстоятелност. Какви са правата и задълженията ми?

Решение за обявяване в несъстоятелност

Дори и срещу мен да бъде образувано производство по несъстоятелност, аз все още не съм обявен за несъстоятелен търговец. Необходимо е съдът да установи това с решение. До този мрачен развой на ситуацията се стига в следните случаи:

– когато при постановяване на решението за откриване на производство по несъстоятелност е очевидно, че продължаването на дейността ми като търговец би увредиломасата на несъстоятелността;, съдът може да ме обяви в несъстоятелност и да прекрати дейността ми едновременно с постановяване на решението за откриване на производството или по-късно, но преди да е изтекъл срокът за предлагане на оздравителен план;

– когато при постановяване на решението за откриване на производство по несъстоятелност спрямо мен наличното имущество в масата на несъстоятелността е недостатъчно за покриване на началните разноски за издръжка на производството, като напр. възнаграждение на синдик и др;

– когато в предвидения за това 1 – месечен срок от обявяване на определението за одобряване на списъците на приетите вземания в ТР срок не е предложен оздравителен план или когато има одобрен такъв план, но аз не изпълнявам задълженията си по него.

Какви последици има решението за обявяване в несъстоятелност?

С решението за обявяване в несъстоятелност съдът:

– постановява прекратяване дейността на предприятието ми;

– постановява обща възбрана изапорвърху имуществото на предприятието, което ще рече, че не мога да се разпореждам свободно с него;

– прекратява правомощията на органите на дружеството, напр. на съвета на директорите на АД;

– лишава ме от правото да управлявам и да се разпореждам с имуществото, включено в масата на несъстоятелността и постановява започване на осребряването и разпределянето му.

Решението се вписва втърговския регистър, а аз имам право да го обжалвам в 7 – дневен срок от вписването пред съответния апелативен съд, като подадената от мен жалба не спира изпълнението му.

След обявяването ми в несъстоятелност, моите кредитори ще могат да искат аз да изпълня задълженията си към тях. Тези искания обаче се предявяват пред съда, за което има предвиден и срок.

Решението обаче поражда и специфични задължения за мен като коректен работодател. В едномесечен срок от вписването на решението следва да:

– прекратя трудовите договори наработниците ислужителите в предприятието,

– изпратя уведомления за това до съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите,

– издам необходимите документи за трудов и осигурителен стаж и осигурителен доход,

– изготвя справките за лицата с право на гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя,

– предам ведомостите в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.

Какви са правата ми като обявен в несъстоятелност длъжник?

Като обявен в несъстоятелност длъжник имам следните права:

– да обжалвампостановлението за възлаганена дадена вещ от масата на несъстоятелността, продадена в хода на осребряването на имуществото в 7 – дневен срок от датата, на която ми е съобщено постановлението;

– да подамвъзражениесрещу изготвената от синдикасметка за разпределениев 14 – дневен срок от поставянето й на определеното за целта видно и общодостъпно място в съда;

– да получа имуществото, останало след прекратяване на производството по несъстоятелност спрямо мен, както и търговските книги;

– да сключа извънсъдебно споразумение с кредиторите си във всяко положение на производството, дори и преди обявяването ми в несъстоятелност, но след съставянето на списъците на приетите вземания, при все че същите са влезли в сила. Това става чрез договор в писмена форма, като, ако същият отговаря на изискванията на закона, съдът прекратява производството по несъстоятелност. Важно да знам е, че ако не изпълнявам задълженията си по договора, мои кредитори, които имат не по-малко от 15 % от вземанията могат да поискат възобновяване на производството.

Мой близък със съжаление в гласа ми каза, че обявяването в несъстоятелност е като клеймо, като белег от жигосване през Средновековието, който остава за цял живот. Така ли е наистина? Та аз съм пълен с идеи! Законът поставя някои отграничения. Трябва да знам, че нямам право да бъда:

– прокурист;

– едноличен търговец;

– управител на ООД;

– член на съвет на директорите, на управителен или надзорен съвет на АД.

Тези ограничения са в сила, ако като физическо лице или неограничено отговорен съдружник съм обявен в несъстоятелност, както и ако съм бил управител, член на управителен или контролен орган на дружество, прекратено поради несъстоятелност през последните две години, предхождащи датата на решението за обявяване на несъстоятелността, ако са останали неудовлетворени кредитори.

Възстановяване в права

Тези последици може да бъдат заличени и отменени занапред, ако бъдат възстановени правата ми. Предпоставка за това е да не съм осъден за банкрут (умишлен фалит) и да са изплатени напълно приетите в производството по несъстоятелност вземания, заедно с лихвите и разноските по тях. За целта трябва да подам писмена молба до съда по несъстоятелността. Тя се обявява в търговския регистър и всеки един от кредиторите ми може да възрази срещу нея. Ако това се случи, ни призовават на съд. Важно да знам е, че ако съдът уважи молбата ми, решението влиза веднага в сила и никой от кредиторите ми, колкото и недоволен да е, не може да го обжалва. Ако ли пък молбата ми бъде отхвърлена, мога да обжалвам решението за отхвърлянето й в 7 – дневен срок, като ако имам лошия късмет и жалбата ми да бъде отхвърлена, мога да подам нова молба за възстановяване след 1 година.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт.(*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *