Номинациите за нови подуправители на БНБ скараха управляващите партии

Номинациите за нови подуправители на Българската народна банка (БНБ) скараха управляващите партии. От Реформаторския блок и АБВ се обявиха против назначаването на настоящи членове на Управителния съвет (УС) на централния трезор в екипа на новия гуверньор Димитър Радев. От друга страна депутатите от ГЕРБ подкрепят номинациите на управителят на БНБ.

Димитър Радев внесе в деловодството на Народното събрание (НС) предложенията си за членовете, които ще влязат в Управителния съвет на централния трезор вчера.

Той предлага досегашните подуправители Калин Христов и Димитър Костов да поемат съответно управление „Емисионно“ и управление „Банков надзор“. Главният юрист на БНБ Нина Стоянова пък ще отговаря за управление „Банково“ на финансовата институция.

“За нас най-провокативна е кандидатурата на Димитър Костов, защото той беше част от кабинета „Виденов“, в чийто мандат, знаете, че фалираха много банки, и сега такъв човек да бъде слаган начело на „Банков надзор“, коментира съпредседателят на реформаторите Мартин Димитров.

Депутатът от АБВ Лъчезар Никифоров заяви от своя страна, че се надява БНБ да успее да върне доверието в себе си.

“Право на управителя е да избере своя екип. Същевременно ние сме изненадани, че с оглед амбициозната програма, която имаше, управителят избра този екип. Защото, когато решиш да правиш промени, най-логичното нещо е да ги правиш с нов екип”, заявява той.

По думите на Валери Симеонов народните представители от Патриотичния фронт все още не са решили как ще гласуват за подуправителите на Централната банка. Той е на мнение, че е необходимо да има приемственост.

“Когато един ръководител започва работа, би трябвало да има правото да си избере с кого да работи”, казва той.

Съпартиецът му Емил Димитров коментира, че тези, които е трябвало да упражняват контрол и да избегнат кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), са наградени с още един мандат като според него това не би било редно. Той е на мнение, че тяхното назначение е било „спазарено“ от ДПС и управляващото мнозинство.

Според Димитров е бил избран управител, чието единствено качество е било, че през последните години не е бил в България.

По думите на Атанас Мерджанов от БСП левицата категорично няма да подкрепи номинациите на Димитър Радев при гласуването им в парламента идната седмица.

“Твърдо ще се водим от първоначално заявените позиции, че не споделяме Управителният съвет на Българската народна банка да бъде в стария си състав. В този смисъл ние не дадохме подкрепа за Димитър Радев като гуверньор и смятам, че няма да получат подкрепа и предложенията за подуправители, ако те са такива, каквито той заяви“, казва той, цитиран от БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *