Какви са цените на имотите в Пловдив

По данни на BULGARIAN PROPERTIES средната цена на квадратен метър в Пловдив през първото тримесечие на 2019 г. достига 757 евро, което е ръст с около 8% на годишна база. Въпреки това, тя остава по-ниска, в сравнение с цените в Бургас и Варна, където те са 830-850 евро/кв. м.

Резултат с изображение за имоти пловдив

Другата важна тенденция за Пловдив е, че през 2019 г. и тук, както в София, ръстът на цените се забавя и от 15% през миналата година той достига 8% с тенденция този ръст допълнително да се забави, коментират още от имотната агенция на 2018 г.

Търсенето продължава да изпреварва предлагането и все още е пазар на продавачите. И през 2019 г. в Пловдив продължават да се предлагат най-много жилища в процес на строителство, което е продиктувано от търсенето на купувачите, които определено предпочитат жилища в сгради ново строителство.

Инвеститорите към момента предлагат гъвкави схеми на изплащане, а през последните месеци са по-склонни и на отстъпки от цената.

Също така, основен фактор в предпочитанията на купувачите към избора на подобен тип инвестиция „на зелено“ е и възможността за финансиране на сделката с ипотечен кредит на Акт 14 и минимално самоучастие от тяхна страна.

Купувачите продължават да търсят предимно двустайни апартаменти – между 55 кв. м и 65 кв. м, което е напълно разбираемо с оглед тяхната функционалност – те са подходящи за живеене и за отдаване под наем.

Запазва се и повишеното търсене от средата на 2018 г. за едностайни апартаменти тип студио с цел отдаване под наем, което бе продиктувано от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата, както и от продажната цена като обща стойност.

През първите месеци на 2019 г. от агенцията отчитат и засилен интерес към апартаменти с две спални и по-просторни жилища, които са търсени предимно от млади семейства от Южна България, предпочитащи Пловдив за по-добрата им реализация на пазара на труда.

Интересна тенденция е и увеличеният интерес на клиентите към комплексите от затворен тип, търсещи спокойна среда на живот както в близост до централната част, така и към по крайните квартали, като Остромила, въпреки таксите, които се дължат за поддръжка и управление на комплекса.

При наемния пазар няма съществена промяна – с най-висока доходност остават жилищата в районна на Медицинския университет и центъра, като се увеличава търсенето на нови модерни апартаменти в кв. Христо Смирненски в района на Мол Пловдив.

Клиентите търсят основно двустайни апартаменти с една спалня в близост до основни комуникации.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *