Какво жилище може да се купи в страната за до 70 хил. евро?

От началото на 2009 г. се наблюдава тенденция на корекция на цените на имотите във всички пазарни сегменти, се посочва в сравнителен пазарен анализ на Райфайзен Имоти ЕООД за пазарните нива на жилищата за периода 2006–2009 г.В масовия сегмент (50-70 хил. евро) се наблюдава доближаване на цените на нивата отпреди 2-3 години, а пазарът на луксозни имоти е все още в търсене на пресечна точка между търсене и предлагане, сочат данните на компанията.
Според проучването през тази година в ценовия диапазон 50-70 хил. евро в София може да се купи двустаен апартамент. Такава беше ситуацията в началото на 2007 преди активния ръст на исканите от предприемачите цени за по-малките по размер жилища да лимитира възможностите на купувачите, посочват анализаторите. В по-високия сегмент на луксозните имоти се забелязва тенденция на все по-осезаемо разминаване между ценовите нива на търсене и предлагане. Разликите в офертни цени и такива, на които реално се сключват сделки, достигат над 20%.
В диапазона 50-70 хил. евро в началото на 2009 г. в Пловдив може да бъде закупен двустаен апартамент с извършени довършителни работи. Ценовата разлика за периода 2006 г. – началото на 2009 г. в предлагането на недвижими имоти в Пловдив и региона не търпи сериозна промяна, каквато се наблюдава в останалите големи градове (София, Бургас, Варна, Русе).
Във Варна цените и тенденциите са сравними със София. В диапазона 50-70 хил. евро през настоящата година може да бъде закупен двустаен апартамент, което връща средните цени на нивата от началото на 2007 г. Във високия ценови диапазон на луксозните имоти разминаването между качеството на предлагане и параметрите на търсене от страна на купувачите е голямо.
В Бургас за 50-70 хил. евро сега може да бъде закупен двустаен апартамент с включени довършителни работи. В този диапазон в Русе през настоящата година може да се купи двустаен апартамент в центъра. И в двата града въпреки корекцията на офертните цени с 20% до 25% съответно и все по-качествените предложения засега няма активно търсене.
По-осезаем е спадът на цените в летните курорти (Слънчев бряг, Св. Влас). В диапазона 50-70 хил. евро в началото на тази година може да бъде придобит тристаен апартамент с качествено изпълнени довършителни работи, се посочва в анализа.
В планинския курорт Банско в разглеждания ценови диапазон през 2009 г. може да бъде придобит двустаен апартамент с качествени параметри и отлична локация – в центъра на града и в близост до станцията на лифта.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *