Строителната продукция у нас намалява с над 10% през януари

Строителната продукция у нас през януари 2009 г. се е понижила с 10,2% спрямо предходния месец, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).
Сградното строителство е със значителен относителен дял (70,7%) в общото строително производство и регистрира намаление от 7,6%, а в гражданското/инженерното строителство – от 15,8%.
Общата строителна продукция през януари 2009 г. намалява с 6,1% в сравнение със същия месец на предходната година, което е резултат от спада със 7% на сградното строителство.
Гражданското строителство бележи намаление с 3,9% спрямо януари 2008 г., но поради по-малкия си относителен дял не влияе съществено върху общия индекс на строителната продукция.
Неблагоприятните климатични условия за работа на открито и регистрираният по-малък спад на гражданското строителство спрямо януари 2008 г. са показателни, че в началото на годината строителните предприемачи изпитват затруднения за довършване на започнатите сгради и насочват усилията си към доизграждане на строителни съоръжения, отбелязват в съобщението си от НСИ.

От януари 2009 г. индексите на строителната продукция се изчисляват по новата Класификация на икономическите дейности (КИД – 2008). Едновременно с това е сменена и базисната година – индексите са изчислени при база 2005 година. Данните за предходните периоди (назад до 2000 г.), са преизчислени по КИД – 2008, уточняват от института.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *