Какво мислят западните мениджъри за бизнеса в Източна Европа (класация)

България се класира на последно място в региона по ресурси, необходими за създаването на оптимална среда за развитието на бизнеса, според регионално проучване, поръчано от международната компания за директен подбор на висши мениджъри TARGET Executive Search и реализирано от GfK и CEU Business School.

Проучването обхваща шест страни от Централна и Източна Европа – България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. То изследва мнението на близо 1000 чуждестранни мениджъри, както и на техните партньори в лицето на местните мениджъри, в четири основни области: общата бизнес среда, управленският стил, мениджърите и пазара, прозрачността и междукултурните въпроси.

В много отношения това изследване е продължение на подобно проучване, поръчано от TARGET Executive Search през 2009 г., и дава възможност за сравнение на резултатите и изводите за съответните тенденции.

Проучването ясно показва още колко много трябва да направят компаниите от Централна и Източна Европа за понижаването на бюрокрацията, елиминирането на корупцията, ориентирането към по-добро обслужване на клиентите и поемането на по-голяма отговорност от страна на мениджърите.

В сравнение с 2009 г., цялостната оценка за удовлетвореността е по-ниска във всяка една от страните, като в Румъния се наблюдава значим растеж – от четвърто на второ място, а в Словакия – спад в класирането. В много отношения, победителят на изследването е Полша, с най-висока обща оценка.

България заема последното място в класацията. Експертите твърдят, че нашата страна страда от корупция. Мениджърите в Чехия пък срещат проблеми с чуждите клиенти и колеги, докато на Унгария й липсва ориентираност към клиента. Всяка страна си има своите силни страни, в България например, жените са тези, които са считани за по-ефективни мениджъри. За съседите ни от Румъния е важно чувството за хумор в работните взаимоотношения.

Ето и пълното класиране за 2015 година:

Държава

Класиране

Положителни страни

Отрицателни страни

Полша

1

Много динамична и активна бизнес среда, ориентираност към обслужването на клиенти

Индивидуалистични в начина си на мислене, не много кооперативни

Румъния

2

Чувството за хумор е важно за работните взаимоотношения, за създаването на приятелства

Бюрокрацията е сериозен проблем

Чехия

3

Работят структурирано, по план; правилата и политиките често са по-важни от конкретните обстоятелства

Местните мениджъри не се справят много добре в отношенията с чуждестранни клиенти и мениджъри

Унгария

4

Изобретателни, добре подготвени, с разбиране за конкурентните пазари

Някак пасивни и не толкова динамични, липсва им ориентираност към обслужването на клиенти

Словакия

5

Работят структурирано, по план; предприемат действия по решенията, договорени в срещи

Недобре подготвени, не толкова изобретателни в разрешаването на проблеми

България

6

Жените са по-ефективните мениджъри

Корупцията като основен проблем, бизнесът като цяло не е добре организиран и продуктивен, крайните срокове не се взимат на сериозно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *