Какво се случва с ликвидността, която ЕЦБ предоставя на търговските банки?

През миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви нови монетарни стимули с цел оказване на подкрепа за икономическия растеж в еврозоната и повишаване на инфлацията близо до 2-процентната цел. Лихвените проценти бяха понижени, като същевременно бяха предоставени идопълнителни средства за търговските банки, с които да се стимулира кредитирането. Освен това има и план за стартирането на програма за покупки на ценни книжа, обезпечени с активи (т. нар. asset based securities, или ABS), пише в своя блог професорът по икономика в INSEAD Антонио Фаташ.

Ефективността на последните парични мерки от страна на централните банки бяха посрещнати с известен скептицизъм, защото те не водят до ускоряване на така необходимото за частния сектор кредитиране. Въпреки че беше осигурена ликвидност, изглежда, че тя е блокирана по сметките на търговските банки, които те имат при централните банки. Става дума за резервите. Поради тази причина Английската централна банка, а сега и ЕЦБ, инжектират ликвидност, която е насочена към увеличаване на кредитирането за частния сектор чрез финансовите институции, които осигуряват тази ликвидност.

Ролята, която резервите играят в последните монетарни действия на ЕЦБ, понякога води до объркване. Някои изглежда смятат, че високите нива на резервите, които банките поддържат, са измерител за неуспеха на централните банки да генерират допълнителни кредити за частния сектор. Логиката е, че резервите са високи заради липсата на желание за отпускане на заеми. Това е грешният подход за ролята на резервите – че на тях се гледа като на ресурс, който чака да бъде предоставен под формата на заеми за частния сектор.

Резервите са пасив в баланса на централната банка, който се създава, когато дадена централна банка реши да разпредели повече кредити за търговските банки или когато реши да закупува ценни книжа. Ако дадена търговска банка реши да отпусне кредит на някой от своите клиенти (независимо дали е домакинство или предприятие), резервите не изчезват. Веднъж щом този клиент използва заема си за покупки, тези резерви се прехвърлят от една търговска банка в друга, но нивото им остава непроменено.

Как тези резерви могат да спаднат? В случая на ЕЦБ по голямата част от инжектираната ликвидност се дължи на кредитите към търговските банки. Резервите ще спаднат само тогава, когато търговските банки изплатят кредитите си на централната банка (или когато централната банка реши да намали размера на заемите, които предоставя, след като някои от по-съществените от тях бъдат възстановени). Ето защо едно повишение на провизиите за заеми от страна на ЕЦБ ще доведе до покачване на резервите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *