Както има валутен борд, така трябва да има борд в енергетиката

Няма да се увеличи цената на тока, ако пазарът се либерализира. Това каза Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация, на кръглата маса „Развитие на конкурентен енергиен пазар в контекста на зелената икономика”, предаде Агенция „Фокус”.

„Така, всеки един от нас, ще се чувства по-свободен. Всички знаем, че когато имаш право на избор, цената пада. Това е елементарна логика”, допълни тя. Тя даде за пример разходите на НЕК за една година по отделни производители.

„За целия фотоволтаичен сектор, средствата отиват за над 2000 производители. Голямата част от производителите, се виждат на уебсайт, описани по цена, собственик, година на присъединяване. Около 700 млн. лева се разпределят за 2000 собственика. За ТЕЦ „Марица“ са повече, защото собственик е държавата. Ние смятаме, че там има възможност за корупция. Само възобновяемите източници сме много, а ние не получаваме средства. При нас, няма обществени поръчки, ние сме частни. България е единствената членка на ЕС, която не е въвела либерализиране на пазара, не провежда политика за ВЕИ. Точно сега, тя спира възобновяемите източници, когато има шанс да намалят цените и никой няма да може да говори за АЕЦ „Белене” „ТЕЦ Марица Изток”, така се спират и големи корупционни схеми”, посочи тя.

„Ние предлагаме, както имаше валутен борд, който политиците ни фалираха и девалвираха, да се направи подобен енергиен борд, с външна намеса, с външни политици, за гаранция, че българските политици ще спазят европейските изисквания и българските закони”, каза още Русенова.

Междувременно EVN България Електроразпределение разпореди на всички ВЕИ централи, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, да ограничат мощността си с 40% и да работят с мощност до 60% от инсталираната мощност за времето от 10:00 до 16:00 часа днес,в изпълнение на оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *