Най-иновативните китайски компании инвестират в Пловдив

Представители на 60 китайски и 40 български фирми участват в българо-китайския бизнес форум в Пловдив, който започна днес и ще продължи с изложение до 26 март.

Интересът към инициативата, която побратимява Пловдив с мегаполиса Шънджън, е видим, а като пряк резултат за българската икономика се очакват сериозни инвестиции.

Шънджън е близо до Хонконг, с 16 млн. души население и е известен като Града на иновациите. Това е китайската силициева долина.

Самото му построяване е своего рода иновация, защото той изниква върху слабо заселена местност само преди 32 години. Там е първата специализирана икономическа зона в Китай, а брутният вътрешен продукт на града е 537.4 млрд. долара.

Пристанището за контейнери в Шънджън е второ по големина в рода си в света, а 4% от бюджета на града всяка година се отделя за иновации.

Тази визитна картичка представи пред участниците във форума кметът на Шънджън Цин Ксу, който има и забележителна академична кариера и успехи в бизнеса.

Той допълни, че въпреки бурната индустриализация, градът е известен и като един от най-чистите в Китай, а половината от площите му са екологично контролирани.

На фона на 33 годишната история на Шънджън, представянето на хилядолетния Пловдив впечатли китайците.

Цяла армия от китайски фотографи и оператори запечатваха работата на форума и подписването на споразумението за побратимяване между двата града.

След него веднага конкретни двустранни споразумения сключиха 14 български и китайски фирми.

По първоначален план заявените междуфирмени споразумения са били осем. Интересът на китайските фирми към Пловдив, представени от посланика на Китайската народна република у нас Уей Дзинхуа са насочени към инвестиции в автомобилостроенето, биофармацията, производството на медицинска апаратура и биопродукти.

Според Пламен Панчев, един от организаторите на форума от Българо-китайската асоциация за приятелство, икономическа зона Тракия, която тепърва се развива, е готова да посрещне китайските инвеститори. /БГНЕС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *