Нов софтуер на Facebook разпознава лица с над 97% успеваемост

Звеното за разработка на изкуствен интелект на Facebook е постигнало сериозен напредък с последната версия на софтуера си за разпознаване на лица. Тестовете показват, че той е почти толкова точен, колкото е и човек, съобщава онлайн изданието Technology Review.

При тестовете човек постига среден резултат от 97.53%. Софтуерът пък е записал правилни отговори в 97.25% от случаите.

Тестовете представляват показване на две непознати и различни снимки на един и същ човек. Снимките са най-различни, като не се съобразяват с осветеност или дори позицията на лицето спрямо обектива.

Софтуерът се казва DeepFace и използва 3D модел, за да „завърта“ лицето на човека в снимката в различни ъгли, за да го „разгледа“ и разпознае. Програмистите бързат да уточнят, че алгоритъмът може просто да потвърди, че на различните снимки е един и същи човек, но не може да го свърже с конкретно име или персона.

Според Янив Тайман, част от екипа на DeppFace, софтуерът може да бъде пригоден и за такива цели поне в някаква степен. Теоретично така той ще може да се използва за подобряване на точността, с която социалната мрежа предлага на потребителите си да тагват свои приятели в качените от тях снимки.

Засега DeepFace обаче ще остане само проект. Основната му цел е да развие технологиите и да получи отзиви от специалисти в тази сфера.

Софтуерът е изграден на принципа на нервната система. Той е разделен на девет слоя, всеки със свои „неврони“. Общо елементите имат над 120 млн. връзки помежду си. За да обучат софтуера и невроните, инженерите са използвали около 4 млн. снимки на 4 хил. потребители на социалната мрежа.

В резултат DeepFace е могъл да създаде достатъчно връзки и асоциации, за да разпознава лица и в непознати за него снимки. Опитите на специалистите са показали, че софтуер и компютърни мрежи могат да се научат на най-различни дейности, като най-важното е да разполагат с достатъчно много информация, която да помогне за това обучение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *