Как Берлускони промени медийната култура

Влиянието на италианския премиер Силвио Берлускони върху телевизията в Италия е основната тема на документалния филм „Видеокрация“.

Лентата беше показана на венецианския фестивал. Тя предлага поглед върху начина, по който медийната империя на Берлускони е оформила информационната и медийната култура в страната през последните 30 години.
Във „Видеокрация“ се редуват кадри с оскъдно облечени жени – типична гледка по италианските телевизии – с откъси от новинарски емисии, отразяващи публичните изяви на Берлускони, както и интервюта с истински телевизионни звезди и други, претендиращи за такъв статут.
Посланието на италианския режисьор Ерик Гандини, който живее в Швеция, е ясно – съвременна Италия е телевизионна република, в която забавленията и политиката са преплетени, а Берлускони е нейно олицетворение, отбелязва Ройтерс.
Едно от доказателствата за това, според Гандини, е, че бившият фотомодел Мара Карфаня сега е министър вправителството на Берлускони и отговаря за равнопоставеността между половете.
Във „Видеокрация“ се говори за всепроникващото присъствие на телевизията в живота на италианците, което я превръща в своеобразен трамплин към славата и богатството в очите на много хора, особено на младите.
„Виждаме образа на едно поколение италианци, които са много, много обсебени от търговските марки, от външния си вид и не се интересуват кой знае колко от политика или от заобикалящия ги свят“, коментира Гандини в интервю за Ройтерс.
В културно отношение тази страна робува на една ценностна система, която аз наричам видеокрация и в която образът е всичко, добавя той.
Телевизията е основният източник на информация за 80% от италианците, а нейната мощ се подсилва от контрола, който Берлускони упражнява върху нея, смята режисьорът.
„Хората не четат много вестници. Телевизията е медията, която има най-голямо влияние. Затова Берлускони е толкова силен. Това, което излиза по телевизията съществува, а онова, което не излиза – не“, твърди той.
72-годишният Берлускони е премиер на Италия за трети път. Той натрупа състояние от частните си телевизии, първата от които основа в края на 70-те години. Неговата империя „Медиасет“ притежава трите най-големи частни телевизии в Италия.
„Медиасет“ и трите канала на държавната телевизия РАИ , върху които Берлускони като премиер има значително влияние, заемат 90% от пазара на безплатните телевизии в страната.
Премиерът отрича да съществува конфликт на интереси и твърди, че няма влияние върху програмите на телевизиите на „Медиасет“ и РАИ. Всички те обаче отказаха да излъчат рекламния клип на филма „Видеокрация“, който беше посрещнат с аплодисменти на филмовия фестивал във Венеция, а вече върви по кината в Италия, завършва Ройтерс.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *