Признаха: Меграхи пуснат срещу сделкa за петрол

Освобождаването на осъдения за атентата над Локърби наистина е свързано с петролна сделка, призна британският министър на правосъдието Джак Стро. То е допринесло за подписването на договор между Либия и компанията „Бритиш петролиъм“, пише британският в. „Дейли телеграф“, като цитира думи на Стро.

Търговията с Либия изигра важна роля при решението на Великобритания да включи осъдения за атентата над Локърби либиец Абдел Басет ал Меграхи в двустранно споразумение за прехвърляне на затворници, казва за изданието Джак Стро.
На въпрос дали търговията е била фактор в решението му да включи Меграхи в договорката, Стро отговаря утвърдително и заявява, че не дължи извинение за това.
„Либия беше неблагонадеждна държава. Искахме да я върнем в международната общност. Това включваше търговията, защото тя играе много важна роля в това и оттам се стигна до сделката с „Бритиш петролиъм“, заявява британският правосъден министър.
В сряда министър-председателят на Обединеното кралство Гордън Браун, че не еимало „никакво покриване, никакви двойни игри, никаква петролна сделка“.
Вицепремиерът Питър Манделсън окачестви като оскърбителни твърденията, че освобождаването на Меграхи е било свързано с търговска сделка.
Ройтерс коментира, че британското правителство се стреми да се разграничи от случая и заявява, че решението е било взето от независимите местни власти на Шотландия.
57-годишният Меграхи беше осъден на доживотен затвор за атентата срещу пътнически самолет над шотландското село Локърби през 1988 г., в който загинаха 270 души.
Той обаче беше освободен от шотландските власти миналия месец от хуманни съображения, тъй като е неизлечимо болен от рак..
Освобождаването му и посрещането му като герой в Триполи предизвикаха остри международни реакции, които според опоненти на британския премиер Гордън Браун са навредили на отношенията между Великобритания и САЩ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *