Как да изберете тема за блога си, от която да печелите?

Има много фактори, които трябва да бъдат взети предвид при избора на тема за вашия блог, която да доведе до желаната печалба и да позволи изграждането на по-голяма и ангажирана аудитория, пише The Entrepreneur.

Трябва да помислите за обществения интерес, доколко познавате темата, нейната дългосрочност и интереса, който тя би предизвикала. Освен това е важно да обърнете внимание на конкуренцията и да разработите начин да доставяте съдържание, което е различно, по-добро и по-ангажиращо, разкрива експертът по предприемачество и маркетинг в сферата на медиите Джейсън Р. Рич в книгата си “Start Your Own Business”

Авторът препоръчва да се започне с брейнсторминг за генерирането на няколко теми за разработка, които можете да използвате. След това идва обстойното разглеждане на следните въпроси:

Коя е аудиторията, която ще чете по тази тема? Като блогър ще можете ли да отговорите на очакванията на тази аудитория и да създадете съдържание по начин, по който читателят ще се свърже с него?

Ще се запази ли темата във времето? Ще бъде ли релевантна след шест месеца, година, две години или след пет години?

Колко голяма е аудиторията, интересуваща се от тази тема? Как ще достигнете до нея, за да я информирате за вашия блог?

Ще има ли достатъчно за писане по темата и след време? Можете ли да напишете поне 25 неща по този въпрос? Ще можете ли да качвате нови неща в блога си и да доставяте свежо съдържание в дългосрочен план?

Колко конкуренти имате, когато става дума за въпросната тема? Помислете за други блогове, сайтове, списания, вестници, нюзлетъри, влогове, телевизионни предавания, радио предавания, подкастове, YouTube канали, Facebook страници и друго съдържание, което също е таргетирано към вашата аудитория.

Какво ще правите различно, за да направите съдържанието си по-привлекателно, ангажиращо, забавно и интерактивно?

За всяка потенциална тема за статия в блог можете да предложите своето мнение, опит, коментар, новини и съвети, както и да се задълбочите в подтеми, свързани с нея, или върху полемиката, която предизвиква, защото това е начин да се ангажира аудиторията.

Ето и няколко области, в които можете да се насочите.

Дадена индустрия.Фокусирайте се върху конкретна индустрия и пишете за нея като цяло. Голяма част от времето за подготвяне на съдържание ще преминава в търсене на новини за индустрията, следене на тенденциите в нея, посочване кой е успял да пробие в нея и да търсите клюки.

Лични блогове. Много успешни блогъри не покриват конкретна тема, а по-скоро пишат за много неща, но по забавен начин. Ако сте добър в разсмиването на хората, опитайте с хумористичен блог. Ако сте художник, фоготраф, музикант, композитор, писател или поет можете да споделите работата си онлайн и да си изградите фен база.

Политика. Имате ли информирано и ясно становище или интересен начин за поднасяне на мнението, мислите и идеите ви? Може да помислите за политически блог. Ако изберете това, но не искате да разкривате личното си мнение, помислете за блога си като за филтър, който да помага на читателите да се ориентират.

Блог за хобита и специални интерси. Много хора са постигнали невероятен успех като пишат само по тема, по която са много запалени – хобито им. Блогосферата е пълна със забавни, информативни и блогове със съвети за всякакви хобита. Трикът тук е да намерите ниша, която познавате и сте заинтересовани в нея.

Друго. Не се ограничавайте до горепосочените области. Има хиляди възможности, които заслужават да бъдат проучени. Човек никога не знае какво ще се появи и ще предизвика интереса на милиони хора, особено в интернет. Ако имате налудничава идея, която може да проработи, дайте ѝ шанс.

Когато избирате за какво да пишете в блога си, запомнете да избирате теми, които не са мимолетни. Общественият интерес рядко се задържа върху една тема твърде дълго, така че не забравяйте да изберете тема, която ще заинтересува вашата целева аудитория за дълго време и ще продължи да го прави и в бъдеще.

Вие също трябва да се развивате и да задълбочавате знанията си по темата, ако искате читателите да ви вземат на сериозно. Те няма да четат неща, които вече знаят или считат за безинтересни. Затова не избирайте тема, която познавате бегло или изобщо не познавате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *