Транспортните ни фирми зареждат гориво в чужбина

Големите транспортни фирми зареждат гориво в чужбина, призна председателят на Блгарската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски.“Едно, че цената е по-ниска, второ,качеството в България е по-ниско от отова, което предлагат в Гърция, Румъния и Сърбия. При по-ниско качество разходът на гориво е по-голям и това още оскъпява българското гориво“, обясни той пред БНР.

„Едно, че цената е по-ниска, второ, качеството в България е по-ниско от това, което предлагат в Гърция, Румъния и Сърбия. При по-ниско качество разходът на гориво е по-голям и това още оскъпява българското гориво“, обясни той пред БНР.

Столарски даде пример, че разликата в цената на нафтата в Гърция и България е 12 стотинки.Ако се зарежда в Румъния, разликата е 45-50 стотинки. Това спестява сериозни разходи, тъй като неговата фирма ползва средно около 400 000 литра гориво средномесечно.

В същото време Столарски еубеден, че има картелно споразумениеза цените.„Всички вериги продават гориво почти на една и съща цена. Защо трябва да чакаме Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да прецени дали има картел? Преди три години КЗК излезе със становище, че няма картел, предполагам, че и сега ще излезе със същото становище“, допълни Миролюб Столарски.

Според него превозвачите са си решили проблема сами. Тези с международните превози си намаляват разходите със зареждане в чужбина, но фирмите, които работят в България, са принудени да го правят при сегашните условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *