Как да преживеем празниците без да съсипваме семейния бюджет

Празниците са един приятен период, в който човек се отпуска, забавлява и… прекалява. И нямаме предвид прекаляване само с храната. Покрай почивните дни имаме навика да харчим и повече с оправданието, че „са празници“.

Да се забавляваме обаче не значи, че трябва да харчим неразумно.

Като начало, ограничете ползването на кредитната си карта. Лесно е да се самозабравим с нея, особено по празниците.

Ето още няколко съвета от CNBC за това как да преживеем празниците без да обявим фалит на 1 януари:

Направете си първоначален бюджет

Започнете с първоначална оценка на собственото си финансово състояние. Вижте какво дължите по кредитната си карта, платете си сметките. След това пресметнете с какви средства разполагате и определете коледен бюджет, в който ще трябва да се вместите.

Говорете със съпруга/та си

Включете в планирането, описано по-горе и хората във вашето домакинство. Заедно определете бюджета, решете колко ще похарчите за подаръци, пътувания и т.н., за да няма изненадани, а и защото няколко души мислят по-добре от един.

Ползвайте отстъпките

Когато пазарувате, прегледайте първо намаленията и не се притеснявайте да използвате талони за отстъпки. Когато пазарувате онлайн, сравнявайте цените в различните сайтове. Може да ползвате и приложения като Amazon.com PriceCheck.

Пестете гориво

Пътуването по време на празниците е един от най-големите разходи – този за бензин. Зареждайте там, където е по-евтино. Комбинирайте се с приятели и роднини за пътуванията до хижи и други градове за почивка вместо всеки да ползва собствена кола.

Проверявайте цените за доставка

Когато пазаруваме онлайн, често смятаме само цените на покупките и съвсем забравяме за разходите като доставка. Много сайтове предлагат безплатна доставка, така че преди да поръчате, сравнете методите и разходите за доставка на различните онлайн магазини.

Не се изхвърляйте с подаръците

Не е нужно един подарък да е скъп и лъскав, за да бъде хубав! На нематериални неща като пътуване или приготвяне на специална вечеря също трябва да се гледа като на вид подарък. Научете децата си, че да направиш нещо за някого, когото обичаш, не означава винаги да харчиш пари. В този ред на мисли идва и следващия съвет:

Забавления без пари

През зимата моловете са много посещавани, защото са топли, а и там може да изберете подаръци за всички. Това обаче не са единствените места, където можете да се забавлявате. В зависимост от това къде живеете, може да планирате различни зимни дейности, които не струват пари (или поне не много) – като разходка в планината, каране на шейна, на кънки или най-старото зимно забавление – семейно правене на снежен човек в двора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *