Р. Янкова: 240 милиона лева през следващите две години ще бъдат отделени за програми за заетост на младежите

240 милиона лева през следващите две години ще бъдат отделени за програми за заетост на младежите, съобщи за БНТ заместник-министърът на труда Росица Янкова. Поне 100 милиона от тях ще се насочат към работодателите, за да ги компенсират за платените стажове, ако бъдат приети промените в Кодекса на труда.

Стажуването без пари и договор ще изчезне, ако промените в Кодекса на труда се приемат. За да не плащат от джобовете си заплата от 340 лева на стажант, работодателите могат да потърсят държавно финансиране.

„Те ще трябва да кандидатстват в бюрата по труда в момента, в който се отвори тази възможност като проект, за да могат да бъдат одобрени да получат подобен тип финансиране“, обясни Росица Янкова, заместник-министър на труда и социалната политика.

Някои от работодателите, които сега не сключват трудов договор със стажантите си, държат да запазят младите кадри и няма да спират програмите си. Заради предишни разочарования обаче, са скептични към държавните пари за заплати.

„По-скоро ще намерим собствен ресурс. Преди време се опитахме да участваме в такава програма, изпълнихме всички условия от наша страна. Те в един момент спряха програмата и казаха, че няма повече квоти“, изтъкна Мария Маринова, HR консултант.

От фирмите, които и сега сключват договори със стажантите си, знаят, че това привлича мотивирани хора, готови за високи изисквания:

„Няма да се промени политиката, пак ще си ги плащаме, можем да видим дали има други алтернативи за допълнителни стажове“, посочи Юлияна Колева, експерт „Човешки ресурси“.

Но и те няма да разчитат на финансова помощ за заплати. „Мога само да кажа, че заплащането ни е конкурентно“, смята Колева.

Студентите разказват, че идеята за платеж стаж е добра, но очакват някои работодатели да закрият стажантските си програми.

Студентите не очакват богатства от стажовете си, но се надяват, ако законът наистина разпореди работодателите да сключват трудов договор с младите хора, държавата да осигури контрол – дали наистина написаното ще се приложи извън книгите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *