Как да регистрирам домейн .bg (I част)?

Негово величество Интернетът – мястото, където мога да намеря всичко – от последните новини, през нови запознанства, докато стигна чак до обувките, които си купих вчера. И тъй като това е най-лесният начин да се свържа с всички, решавам да си направя уеб сайт. Дотук добре, но се оказва, че нещата не са толкова прости, колкотo изглеждат. Любезните хора, които ми направиха сайта, ми обясняват, че трябва да регистрирам “домейн”, каквото и да означава това.

Що е то “домейн” и защо ми е нужен?

Домейнът(от английски – domain – област, владение)е част от пространството на Интернет мрежата (най – често под формата на уеб сайт), която си има собствено уникално име – име на домейн. За улеснение на непросветените в дебрите на виртуалната реалност под “домейн” често се има предвид точно името, което отговаря на IP адреса на даден уеб сайт. IP адресът е уникален номер, който компютрите използват, за да се свързват един с друг, когато си изпращат информация през Интернет (или локална мрежа). Всеки уеб сайт си има IP адрес. Нека си представим един телефонен указател. Срещу името на моя стар познайник Пешо е телефонният му номер, който трябва да набера, за да се чуя с него. В примера IP адресът наподобява такъв телефонен номер, чрез който достигам до желания от мен сайт. За да не се налага обаче да помня поредица от цифри, на помощ идва домейн името (името на нашия сайт или накратко – домейнът) Ако нямаше домейни, вместоpravatami.bg, трябваше да помня това: 91.196.124.119. Всеки домейн има разширение (.bg, .com, .eu, .org и т.н.). В дадения пример “pravatami” е името на домейна, а “.bg” е разширението. Въоръжен с тази информация, пристъпвам напред по пътя към заветната цел – да си регистрирам домейн!

Кой регистрира и поддържа домейни в България?

Понастоящем в Българияняма нормативна уредбана процедурата по регистрация на домейни. Организацията, на която еделегиранорегистрирането на домейн имена заинтернет областта .bg, е РЕГИСТЪР.БГ ООД. Правилата относно регистрацията и поддръжката на домейни вобластта .bgи допустимите подобласти мога да намеря вОбщите условияна Регистъра.

Регистърът има служебна функция на регистратор на домейни сразширение .bgна интернет адресhttps://www.register.bg/.Заедно с това той работи и с т. нар. Регистратори. Това сатърговци, които осъществяват посредничество между лицата, които регистрират домейн, и Регистъра. На практика най – често регистрацията на домейн се извършва чрез акредитиран Регистратор, но това не е задължително. Дали ще регистрирам домейна чрез Регистър.БГ, или чрез посредничеството на някой Регистратор, е въпрос на моя лична преценка.

Важно!Ако искам да регистрирам домейн с друго разширение (например.com,.org,.eu,.net), ще трябва да прибегна до услугите на акредитиран Регистратор, работещ в сътрудничество с Регистър.БГ.

Важно!Във всички случаи, когато регистрирам домейн чрез Регистратор, трябва да се запозная с неговите Общи условия и процедурни правила. Те могат да са различни в сравнение с Общите условия на Регистъра (например различни цени за регистрация и поддръжка на домейна).

Какви са основните ми права и задължения, когато регистрирам домейн?

Когато регистрирам домейн,сключвам договорза услуга. Основното ми задължение е да плащам годишна такса, срещу което получавамправото да ползвам домейназа съответния срок. Не ставам обаче собственик на домейна. Регистраторът, от своя страна, се задължава да:

асоциира домейна с IP адреса на моя сайт;
да поддържа домейна;
да ме впише в съответните регистри като ползвател на домейна.

Какво се случва, ако не заплатя годишната такса за поддръжка в срок?

В случай че не платя таксата за годишна поддръжка в уговорения срок (например 30 юни), домейнът продължава да фукнционира още7 дни, въпреки че не съм платил. Ако и през тези 7 дни не платя, поддръжката на домейна се спира.Разполагам с 30 – дневен допълнителен срокот изтичането на първоначалния, за да платя таксата за поддръжка (в примера – до 30 юли). Домейнът остава запазен за период от40 дниот датата на изтичане на първоначалния срок за плащане (т.е.до 9 август).Ако все пак не платя, регистрацията се прекратява, а домейнът се освобождава за ползване от други лица.

Каква е разликата между защитен и незащитен домейн?

Имам възможност да регистрирам домейна катозащитен.За целта трябва да представя документи, доказващи основанието за ползване на името на домейна. Основание за регистрация на защитен домейн могат да бъдат: личното име на регистранта, името нафирмата/организацията, регистриранатърговска марка, географско означение и др. (Например имам фирма, занимаваща се с доставка на круши – Круши за вас ЕООД. Името е основание да регистрирам защитен домейн Krushizavas.bg.)

Пълен списък с основанията мога на намеря вПриложение 2от Общите условия на Регистър.БГ.

Ако регистрирам домейна катонезащитен, товане значи, че някой може да ми го отнеме или изтрие.Възможно е обаче друг да притежава основание за ползване на името преди датата, на която съм регистрирал домейна. Така той ще може да арбитрира (оспори) пред Регистъра моето право на ползване на съответния домейн. Затова е по-добре за мен, ако имам основание за ползване на името, да го представя още при регистрацията. Ако регистрирам домейна като незащитен, но е поддържан непрекъснато повече от 5 години, той се превръща в защитен.

Как мога да разбера кой е регистрирал даден домейн?

Данни за регистранта на домейн в областта .bg мога да получа, като направяСправка за домейн по име на домейна (whois). Тази информация може да ми бъде полезна, ако стана жертва на някоя порочна практика при регистрацията на домейн.

Често срещани порочни практики, които трябва да имам предвид:

Имам известен и посещаван често сайт – Krushizavas.bg (в примера по – горе). Някой обаче регистрира същия домейн, но с друго разширение – например Krushizavas.com. Така той лесно може да подведе потребителите и да ги пренасочи умишлено към своя сайт и услугите, които предлага, а дори и да реализира печалба на мой гръб. За да избегна това, мога предварително да регистрирам редица идентични или подобни на основния домейни с различни разширения (Krushizavas.com, Krushizavas.net, Krushi-za-vas.bg и т.н.), които да пренасочват към моя сайт. Друг начин да се защитя е като регистрирам домейна си като защитен, така че да имам предимство при евентуално арбитриране.
Често различни “тарикати” регистрират домейни, носещи името на някоя много известна марка, а след това искат баснословни суми, за да го “прехвърлят” на притежателя на правото на търговска марка. В този случай мога да постигна споразумение с въпросния “тарикат” – регистрант и срещу определена сума домейнът да ми бъде “прехвърлен”. Мога също така да потърсясъдействие от адвокати да защитя правата си по съдебен ред. Съществува и трети вариант – административна процедура за разрешаване на конфликти между домейн имена и търговски марки (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy (UDRP)), но и тук е най-добре да потърсясъдействието на адвокат.

Продължение на темата очаквайте скоро……

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *