Как да се предпазим от финансови измами в интернет?

Пазаруването в интернет, използването на електронна поща, разплащане на сметки с онлайн банкиране са бързи, лесни за ползване и удобни.Но за всеки потребител е важно да знае и как да предпази парите и личните си данни.

Онлайн фишингът е нещо непознато за масовия потребител, но това е начин потребителите на интернет да бъдат подведени да разкрият своя лична или финансова информация в имейл съобщение или уеб сайт.

Електронна поща под атака

Най-разпространената схема за фишинг е изпращане на писмо, привидно от името на банка, организация или държавна институция, което изисква чувствителна информация за разрешаването на възникнал проблем. Претекстът може да бъде различен: затваряне на сметка, потвърждение на поръчка от ваше име, загуба на информация поради технически проблем или печалба от игра или промоция.

Често тези съобщения съдържат препратка към външен сайт. Тези страници са дубликати на реални сайтове на търговци, в които трудно можем да се усъмним, че има нещо нередно. Когато стигнем до посочения адрес се очаква да предприемем действие, с което да предотвратим неблагоприятен сценарий или да получим обещана награда.

Имайте предвид, че банкова институция никога няма да Ви изпрати имейл с външни препратки, който изисква да споделите конфиденциална информация: потребителско име, парола за достъп до интернет банкиране, информация за банкови карти и сметки. Експертите препоръчват да игнорираме писма, които ни убеждават да споделим лични данни, дори и съобщението да изглежда достоверно.

Често измамниците пращат имейли, имитиращи официалните интернет адреси на институция или компания, с която имаме кореспонденция. Целта е трудно да се усъмним в достоверността на съобщението.

Фишингът има много лица

Електронните съобщения могат да бъдат маскирани като писма от компания, с която работите. Фишинг измамниците лесно могат да включат убедителна информация, която са намерили за Вас в социалните мрежи. Писмата им могат да съдържат официални лога или други отличителни знаци, взети директно от законни интернет сайтове.

Освен онлайн, фишингът може да има и телефонен елемент. Вместо препратка към уебсайт, мошениците посочват телефон за връзка със „служител“, който ви предлага да разреши възникнал измислен проблем след предоставяне на вашия номер на сметка, личния ви идентификационен номер, парола или друга важна информация.

Повече от измама

По-изобретателните измамници създават точно копие на оригиналния сайт, наречено клонинг. Ако погрешка го използвате, фалшификаторите могат да се доберат до вашата парола, потребителско име и друга информация.

Единственият начин да разпознаете двойника е по изписването на адреса му.
За целите си мошениците могат да фалшифицират изображението на катинар, което свидетелства за сертификат за сигурност. При съмнение кликнете върху катинара – ако сайтът е изряден, ще получите повече информация за сертификата и можете да се уверите в неговата автентичност. Експертите препоръчват да инсталирате лента с инструменти на браузъра си, която да Ви помогне в борбата с фалшиви сайтове. Тези инструменти сравняват адреса на отворения сайт със списък с известни фишинг страници.

Как да се предпазим

Най-важното е да не отваряме препратки от имейл, в чието съдържание не сме сигурни. Препоръчително е ръчното изписване на адресите на сайтове на банки, магазини, аукциони и други организации, които работят с парични преводи. Така, дори да сме станали обект на фишинг, си гарантираме, че влизаме в оригиналния сайт на търговеца, а не в клонинг.

Ако се съмнявате в достоверността на получен мейл, се свържете с представител на банката или търговеца. Телефоните за контакти и кол центровете обичайно са на видно място. Специалистите съветват незабавно да сменим паролите или кодовете за достъп от истинския сайт, ако погрешка сме въвели конфиденциална информация на измамна страница. Освен това е важно да уведомим компетентните органи и банката за кражбата на данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *