Митничари откриха 6,5 т маркиран газьол, замаскиран с масло

Митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ в Лом задържаха 6,5 тона маркиран газьол в района на Видин, съобщиха от Агенция Митници.Горивото е открито при проверка в гараж и офиси на местна фирма. Митничарите установили, чемаркираният газьол е смесен с преработено моторно масло в опит да се заличи маркера.

Горивото е съхранявано в еднотонни резервоари.Горивната смес ще бъде подложена на лабораторен анализ. Работата по случая продължава.
Сега действащото законодателство предвижда намалена акцизна ставка в размер на 50 лв. на тон за маркираното гориво, предназначено за отопление и бункироване.

Газьолът, използван като моторно гориво, е обложен с акциз в размер на 645 лв. на 1000 литра.
Законът за акцизите и данъчните складове предвижда при използване на маркирано гориво не по предназначение санкция в размер от 5000 до 10 000 лв. за юридическите лица и едноличните търговци, а при повторно нарушение – от 10 000 до 50 000 лв.

Само преди два дни митническите служители разкриха на ТИР паркинг в покрайнините на Видин нелегална бензиностанция. В стационарната цистерна на импровизираната бензиностанция бяха открити и задържани 1000 л дизелово гориво без документи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *