ИПИ: Югът все по богат, Северът беден, София клъстър

Запазва се тенденцията за сериозно различие на столицата и останалите области в страната. Южна България става все по богата, а Северът обеднява.Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика/ИПИ/ за социалното и икономическо състояние на областите в България, цитиран от БНР.

София за поредна година се отличава неимоверно от останалата част от страната. Тя е единствената област с много добро социално-икономическо състояние. София за четвърта поредна година е в самостоятелен клъстър, т.е тя няма никакви сходства с нито една от останалите области в страната, каза главният икономист в ИПИ Десислава Николова. Тя подчерта, че не само се запазва разривът между Северна и Южна България, а и се задълбочава.

Според Николова в Северна България са и областите, които все още не успяват да възстановят своите трудови пазари от кризата. В някои от тях дори заетостта остава под критичните 40%. Такива лоши примери са Видин, Враца, Силистра, Ловеч, изброи тя.

Според Десислава Николова една от причините за лошото икономическо и социално положение в Северна България се дължи на липсата на инвестиции. По думите й големите икономически центрове, особено след 2009-а година, са в Южна България. Икономистът каза още, че големи компании се отказват да инвестират у нас заради липсата на квалифицирана работна ръка.

Десислава Николова посочи, че има положителна връзка на икономиката с образованието и на териториите, където икономиките са силни има и добри показатели в сферата на образованието. Тя се съгласи със заявеното от министъра на финансите Владислав Горанов, че класът за прослужено време е анахронизъм и е време да се помисли за неговото отпадане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *