Крайна бедност за 100 млн. души заради промените в климата

Климатичните промени могат да тласнат в крайна бедност над 100 милиона души до 2030 година чрез разрушаване на земеделието.

Доклад на Световната банка показва, че климатичните промени може да доведат до спад в световната реколта от 5 процента до 2030 г. и 30 процента до 2080 г. Цитирани са и проучвания, които сочат, че повишаването на температурите може да увеличи броя на хората в риск от заразяване с малария със 150 милиона души, предаде АП, цитирана от БТА.

Резултатите от проучването се разпространяват броени седмици предисрещата на върха на ООН по въпросите на климатав Париж. Тепоказват неравномерните последици от глобалното затопляне.

Бедните в света са неподготвенида се справят с климатични шокове като повишаване на морското равнище или тежки суши, според експертите.“Те имат по-малко ресурси и получават по-слаба подкрепа от общността, финансовата система и дори от системите за социално осигуряване“, посочва СБ.

Сред темите напреговорите в Парижще бъдат начини за подпомагане на бедните страни и бедните общества да се справят с климатичните промени, отбелязва АП.

Въпреки усилията за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газовеняма вероятност климатичните промени скоро да спрат. Очаква се въглеродните емисии да нарастват за дълъг период, тъй като Китай, Индия и други развиващи се страниувеличават използването на изкопаеми гориваза икономиките си.

Усилията за защита на бедните като цялостното подобряване на достъпа до здравеопазване и социално осигуряване, както и целенасочените мерки за подобряване на защитата срещу наводнения иразпространение на по-топлолюбиви насаждениябиха могли да предотвратят повечето негативни последици от климатичните промени върху бедните, посочва СБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *