Кабинетът се отказа от орязване на социални придобивки в МВР

Оттеглят се текстовете от преходните и заключителните разпоредби от проектобюджета за 2016 г., свързани със социалния пакет на служителите в сектора „Сигурност“.Въпреки тованапрежението в системата на МВР остава високо.

За отстъпките на кабинета съобщиха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова след днешното извънредно заседание на Съвета за социално партньорство в МВР, предаде БТА.

„Постигнахме съгласие, че приемаме като достатъчни, даващи необходимата гаранция, изявленията на заместник-председателя на НС Димитър Главчев, на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и на министъра на вътрешните работи по отношение на отпадането на параграфите от „9“ до „16“ в проекта за бюджет за 2016 г.“, се казва в обща декларация, прочетена от Бъчварова.

Предложенията за законодателни промени, засягащи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяватслед обсъждане със синдикалните организации в МВР,което ще започне още в началото на следващата седмица.

Същият подход ще бъде приложен и за останалите структури и ведомства в сектора „Сигурност“, обяви Бъчварова.

Менда Стоянова посочи, чев парламента са внесени проектопромени в Закона за МВРи той би могъл да бъде подходящата законодателна форма,“в която да се включат, след като се разберем със синдикатите, определени текстове, които да покажат начало на реформата в МВР“.

Не сме обсъждали в детайли това, с което ще започнем, коментира Бъчварова. Мисля, че отговаряме на очакванията на служителите на МВР да се съобразим с техните искания и интереси, и детайлите ще бъдат уточнени от техните представители оттук нататък в разговорите, каза Бъчварова.

Преди дни финансовото мчинистерство излезе с ново предложениеобезщетенията за пенсиониране в МВР да се съкратят от 20 на 10 заплати, отпуските да бъдат намалени от 30 на 20 дни, а парите за прослужено време да се включат в основната заплата.Последваха бурни протести от служители на МВР, подкрепени и ръководени от полицейските синдикати. Стигна се до блокиране на пътища и кръстовища в големите градове.

Синдикатите: За договорености още е трудно да се говори

Въпреки обявеното от правителството намерение да оттегли текстовете в проектобюджета, свързани със социалния пакет на служителите в сектор „Сигурност“, полицаи и надзиратели от цялата страна се събраха на национален протест в София.
Площадът пред Народното събрание бе блокиран за движение, както и голяма част от центъра на столицата, предаде БНР.

Решено бешеследващият протестна служителите в сектор „Сигурност“ да се проведе в четвъртък от 13 ч. до 20 ч. пред сградата на Народното събрание, когато се очаква проектът за бюджет да бъде разглеждан на първо четене в ресорната комисия.

Представители на синдикатите се обърнаха към събралите се протестиращи служители на МВР, чеако някой от тях бъде наказанзаради участието си в този законно организиран протест, те стоят зад гърба им.

„Не става дума за отстъпки. За момента, това, което постигнахме с ръководството на МВР и на Народното събрание епоправяне на един голям гаф. До тук добре. Смятаме, че гафът е на път да се оправи, защото и това не е станало все още. Аз вярвам на г-жа Менда Стоянова, вярвам, че ще стане. След това ще продължим да си говорим, какво става със социалния ни статус – така че реално отстъпки към момента няма“, каза председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *