Петър Андронов: На някои банки ще се наложи да повишат стандартите си

Може да се наложи някои банки за повишат някои свои стандарти в процеса на подготовката зе предстоящите през 2016 г. стрес тестове. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

Той посочи, че няма никакво колебание, че тестовете ще се проведат професионално, тъй като консултанти по тях са компании с глобален бизнес в тази сфера.

Според него очакването, че банките ще свият кредитирането докато текат тестовете, се дължи на това, че кредитните инспектори в подготовката за тестовете ще бъдат силно ангажирани с тях и това няма как „чисто логистично“ да не се отрази на работата на банките.

Такива ефекти имало във всички страни, където са се провели оценки на банковите активии където банките изпитали затормозяване. „Но това ще бъде в първата половина на годината, после нещата ще се нормализират“, поясни Андронов.

В коментар за одита на Сметната палата върху банковия надзор, оповестен през тази седмица, Андронов, който в миналото също е работил в надзорната структура на БНБ, обяви, че задачата на одитната институция никак не е била лесна, особено за хора, които никога досега не са проверявали подобна система.

Има неща, които са по-скоро преувеличени, защото проверяващите не са могли да оценят кое е по-важно и кое – по-маловажно, но част от констатациите са безспорни и на тях мисля, че БНБ има вече отговор и са взети мерки това да се проеодолее, посочи Андронов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *