Преговорите по проекта „Турски поток” да продължат, предлага Турция

Турция е предложила на „Газпром“ да продължат обсъждането на техническите аспекти по реализацията на проекта за газопровода „Турски поток“, съобщи турският министър на енергетиката и природните ресурси Али Ръза Алабоюн. По думите му това е направено с писмена покана до „Газпром“.

Преговорите по проекта за „Турски поток“ бяха замразени преди време поради неразбирателство между страните по редица аспекти. Един от тях е намаляването на цената на руския газ.

Анкара иска намаление в размер на 10,25 на сто, което е фиксирано в подписаното споразумение. Руският енергиен министър Александър Новак бе заявил, че „Газпром“ и турската компания „Боташ“ са договорили за отстъпката. Страните трябваше да подпишат съответни споразумения, но подобни документи не бяха подписани и през миналия месец октомври турската страна внесе спора в международния арбитражен съд,завеждайки дело срещу „Газпром“, в което оспорва цената на руския газ.

Турският енергиен министър заяви по този повод,че ще искат от съда по съществено намаление от минималното 10,25 на сто: „Но минималното ни искане е 10,25 процента, тъй като за това има договорености. Ако Русия приеме условията за това намаление , въпросът ще бъде разрешен без арбитраж“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *