Как дигиталните технологии ни докарват амнезия

Google и Интернет карат хората да забравят неща, според проучване на компанията за интернет сигурност Kaspersky Lab, пише The Inquirer.

Блог публикация на фирмата сочи, че „ефектът Google“ и „дигиталната амнезия“ са остро усетени във Великобритания, където голяма част от възрастното поколение не може да запомни прост телефонен номер например, защото е заменила малките сиви клетки със смартфона.

Kaspersky е анкетирала 6,000 души на възраст над 16 години и е установила, че 57% не могат да запомнят телефонния номер на работа, докато почти три четвърти не могат да си спомнят контактите за връзка с децата си.

Масата от респондентите обяснили, че мобилното им устройство съдържа почти всичко, което имат нужда да знаят. Всъщност има много емоционалност, свързана с информацията и устройствата, които я притежават. Компанията Kaspersky стигнала до извода, че хората биха били силно разстроени, ако се разделят с хардуера си, а оттам и със спомените си.

Въпреки това, доста малко от тях защитават съдържанието и устройствата си. По-малко от четвърт от анкетираните използват допълнителни защитни мерки, за да съхранят информацията.

„Устройствата за свързване обогатяват живота ни, но покачват и нивото на дигиталната амнезия“, обясни Дейвид Ем, главен анализатор по сигурността към Kaspersky. „Открихме, че загубата или излагането на риск на тази скъпоценна информация би била не просто неудобство, но и би направила много хора силно натъжени“, заяви Ем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *