Нарасна износът на БГ сирене към Гърция

На фона на кризата в Гърция износът на българско сирене се е увеличил значително към южната ни съседка през последната година.

Основната причина е, че гръцки предприятия преопаковат родната продукция и след това я изнасят в други страни като своя, тъй като така им излиза по-евтино. Експортът на пшеница пък е нараснал с 20 на сто през 2014 г. спрямо година по-рано, показват данни, оповестени за „Новинар“ от Българската стопанска камара.

„Очаква се от ситуацията в Гърция да пострадат най-вече българските износители, които доставят стоки на публични организации. Повечето предприятия у нас обаче имат експортни застраховки, за да предотвратят бъдещи проблеми“, обясни за „Новинар“ Веселин Илиев от стопанската камара.

По думите му вследствие на кризата потреблението в южната ни съседка ще се свие, а хората ще заменят скъпите стоки, които досега са купували с по-евтини. Заради това ако българската продукция е с по-ниски цени, се очаква да има интерес към нея. „Износът на някои стоки може да се увеличи. Нещата не са черно-бели. Но ситуацията там няма положителен заряд за България“, допълни Илиев.

Експертът каза още, че прогнозите са гръцките туристи в България да намалеят, но тъй като се очаква спад в цените в съседната държава, много нашенци биха отишли на почивка там. По думите му се очаква значително да се повишат и покупките в българските супермаркети по границата. В момента около 1/5 от клиентите на тези магазини са гърци, които оставят сериозни суми за различни стоки.

Междувременно много от предприятията у нас, особено тези с гръцко участие, са намалили значително износа си. Производител на стъклен амбалаж например бележи 1/3 спад от експорта си за южната съседка в последната година. Понижение на годишна база има и в българския износ на електроенергия.

В България по последни данни пък се е увеличил вносът от Гърция на петролни продукти и телефонни комплекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *