Как китайските инвестиции превземат Европа

Китайските инвестиции в Европа растват главоломно. Докато преди китайците изпращаха своите търговци, днес те вече превземат и високотехнологичните европейски концерни – с упоритост, висока производителност и старание, пише Deutsche Welle.

Какво е общото между футболния клуб „Atletico“ Мадрид, италианския производител на автомобилни гуми „Pirelli“ и френския туроператор „Club Med“? Всички те през последните месеци станаха изцяло или отчасти собственост на китайски фирми. През първите четири месеца на 2015 година китайски инвеститори закупиха дялове от британския туроператор „Thomas Cook“, спасиха от фалит германския производител на телевизори „Metz“, придобиха швейцарската маркетингова агенция Infront Sport& Media, която междувпрочем търгува с телевизионните права за излъчване на световните първенства по футбол. В най-скоро време китайците могат да станат собственици и на гръцкото пристанище в Пирея, на холандската застрахователна компания „Vivat“ и на италиянския футболен клуб AC Milan.

Това са само най-крупните сделки, които попадат в новинарските емисии на информационните агенции. Китайският бизнес провежда целенасочена експанзия в Европа /най-вече в Германия и Великобритания/, чиито темпове и мащаби растат от година на година. По данни на германския клон на консултанската агенция Ernst&Young, през 2009 година китайски инвеститори са закупили в Германия 2 фирми, през 2013 година – 28, а през 2014 година – 36.

Китайците изпреварват САЩ по преки инвестиции

Китайската експанзия се осъществява не само по пътя на фирмени сливания, а и чрез инвестиции „на зелено“. Германската правителствена агенция Germany Trade& Invest / GTAI/ оказва помощ на чуждестранните инвеститори в тази сфера. На 27 април агенцията публикува годишния си доклад, от който става ясно, че през 2014 година са били вложени чуждестранни капитали в 1 199 нови проекти. Или с 21 процента повече, отколкото през 2013 година. Това е рекорд. „През 2009 година в Германия имаше 84 китайски инвестиционни проекта. През 2011 година те бяха вече 158, а Китай стана инвеститор номер едно, изпреварвайки САЩ“, казва И Цао, сътрудничка в GTAI. Китайската експанзия започва още в края на 1970-те години.

В началото на европейския и в частност на германския пазар излизаха предимно китайски търговски фирми, докато от началото на новия век в Европа вече навлизат крупни частни китайски компании, които инвестират и се стремят да придобият нови технологии и съвременни методи на мениджмънт. От 2008 година насам започва истинският бум в навлизането на крупни и средни китайски фирми на европейския пазар. Той се дължи най-вече на новите китайски закони, които облекчават инвестиционната дейност зад граница.

„Китайското правителство възнамерява и в бъдеще да стимулира експанзията на китайските предприятия, за да повиши тяхната конкурентоспособност на световния пазар“, твърди експертът по въпросите на Китай И Сун. По данни на Ernst&Young, най-голям дял от закупените от Китай германски предприятия са от сферата на промишлеността, най-вече – автомобилната. Във Великобритания, китайските инвеститори проявават интерес предимно към фирми за надвижими имоти, а във Франция – към хотели.

Германия привлича с технологии и инфраструктура

През миналата година преките китайски инвестиции в Германия са били насочени главно към две сфери – електротехниката и машиностроенето. Германия привлича китайските инвеститори главно с възловото си географско положение в центъра на ЕС и добре развитата инфраструктура. Оттам е изключително изгодно да се обслужват както платежоспособните западноевропейски пазари, така и бързоразвиващите се пазари в Източна Европа. Германия се слави и с висококвалифицираните си специалисти. Затова китайците влагат много средства в научните изследвания и в конструкторските разработки.

Експертите от Ernst&Young дават пример с производителя на телекомуникационно оборудване „Huawei“. Този частен китайски концерн има филиали, в това число и научно-изследователски центрове в 18 германски градове с над 1 600 сътрудници. А общият брой на китайските фирми, установили се в Германия, е 1 300. До момента те вече са създали около 16 000 работни места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *