Производствена инфлация за втори пореден месец през март

За втори пореден месец НСИ отчитат месечна производствена инфлация, най-вече поради по-високите цени на горивата. През март индексът на цените на производител на вътрешните пазари се е увеличил с 0.6% спрямо февруари, макар че се понижава на годишна база (с 0.4% спрямо март 2014 г.). Най-много са се повишили цените на производител спрямо предходния месец в добивната промишленост (2.3%) и в преработващата промишленост (0.9%), а цените на производство и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ не са се променили. На годишна база обаче тенденцията е точно обратната – намаление на цените има в преработващата промишленост, а увеличение при производствотои разпределението на електрическа и топлоенергия и газ.

Очаквания за потребителска инфлация през април
Регистрирането на производствена инфлация не е изненада след повишаването на цените на горивата през март. След като по-евтините горива в последните месеци на 2014 г. бяха задълбочили дефлационните процеси не само у нас, но и в други европейски страни, поскъпването им обръща тенденцията. Индексът на цените на производител може да се ползва и като ранен измерител на потребителската инфлация. Така най-вероятно за април ще се отчете потребителска инфлация, още повече, че през април суровият петрол започна отново да поскъпва и достигна най-високата си цена от началото на годината. Същевременно военният конфликт в Йемен породи безпокойство за сигурността на доставките от Близкия Изток. Друг фактор е и по-скъпият долар, чийто курс неутрализира до голяма степен по-ниските цени на петрола. Данните разсейват опасенията за задълбочаване на дефлацията в България.

Месечни и годишни изменения
Най-голямо увеличение при цените на производител на вътрешните пазари на месечна база има при добива на метални руди, производството на основни метали, печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители. Най-много са намалели цените при добива на въглища, производството на химичните продукти и на компютърна техника, електронни и оптични продукти.

По-голямо увеличение на цените се забелязва при общия индекс на цените на производител, който включва цените и на вътрешния, и на международния пазар. На месечна база той е нараснал с 1.6%, като най-много са поскъпнали цените на производител в добивната промишленост (с 6.9%) и в преработващата промишленост (с 2%), докато има намаление (с 0.3%) при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. На годишна база производствената инфлация е била 0.5%. По-съществен спад има при производството на хранителни продукти – с 1%, и при това на изделия от други неметални минерални суровини – с 0.5%, а увеличение се наблюдава при производството на основни метали – с 11,7%, при производството на превозни средства, без автомобили – с 9.5%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 5.8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *