Данни за икономиката на САЩ подкрепят долара

В края на миналата седмица доларът бе подкрепен от данни, показващи, че икономиката на САЩ може да се стабилизира. Те бяха смесени, като потребителското доверие бе силно, но бизнес активността и разходите в строителния сектор бяха слаби. Нетният ефект от данните обаче бе положителен за „зелените пари“. Но обемите на търговия бяха ниски, тъй като повечето европейски пазари бяха затворени поради честването на Първи май, коментират от Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).

Но още от четвъртък доларът започна да натрупва ускорение, след като данни сигнализираха, че пазарът на труда в САЩ се възстановява. Това стана ясно от спада при новите молби за помощи при безработица, ръста на заплатите и скока при бизнес активността в Средния запад.

Доларовият индекс нарасна с 0,7% до 95.257, след като през април преживя най-лошия си месец за последните 4 години. В петък индексът отбеляза най-голямата си еднодневна печалба за последния месец.

Еврото изгуби 0,4% до 1.1185 долара, след като по-рано бе докоснало 2-месечен връх. Единната валута бе подкрепена от неотдавнашния скок при възвръщаемостта на германските облигации и затихването на страховете, че Европа продължава да страда от дефлацията.

Златото поевтиня до 6-седмично дъно в петък, след като доларът поскъпна покрай икономическите данни за САЩ, а инвеститорските нагласи се влошиха поради очакванията за увеличение на лихвения процент.

Техническите фактори също изиграха роля за спада на метала, като низходящото движение се ускори, след като цените пробиха априлското дъно на 1 175 долара за тройунция.

Последно спот златото бе на загуба от 0,6% на 1 183.23 долара, след като първоначално изгуби 1,2% до най-ниската си стойност от 20 март до сега на 1 170.20. Американските фючърси върху злато с доставка през юни поевтиняха с 0,7% до 1 174.50 долара за тройунция.

Металът е изключително чувствителен към очакванията за покачването на лихвените проценти, което би повишило алтернативната цена на нелихвоносните кюлчета, като същевременно би подкрепило цената н долара.

Щатската валута поскъпна, а по-високата цена на долара прави златото по- скъпо за притежателите на други валути.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 0,4% до 16.29 долара за тройунция, платината се понижи с 1,1% до 1 123.50 долара за тройунция, а паладият поевтиня с 0,5% до 770.72 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *