Над 99% от кредитите на КТБ вече са нередовни

Активите на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) са се увеличили с 37.29 млн. лв., или 2.07% през първото тримесечие на 2015 г. в сравнение с края на 2014 г. и достигат малко над 1.838 млрд. лв. Това показват данните от публикувания в края на миналата седмица през фондовата борса тримесечен индивидуален отчет на дружеството.

Нарастване на активите

Нарастването в общия размер на активите е резултат от промяната в левовата равностойност на експозициите в щатски долари заради поскъпването на валутата спрямо лева от началото на годината, става ясно от междинния доклад за дейността на КТБ за периода. Така спрямо първото тримесечие на 2014 г., когато беше четвърта по големина в банковия сектор с активи от над 7.3 млрд. лв., сега КТБ отчита свиване по този показател с близо 75%.

В доклада за дейността се посочва още, че от началото на годината качеството на кредитния портфейл продължава да се влошава и към края на март 99.3% от предоставените заеми са класифицирани като нередовни. За сравнение – в края на 2014 г. делът им беше 97.44%. Общият им размер в края на първото тримесечие е близо 4.943 млрд. лв. Редовните кредитни експозиции са в размер на 34.7 млн. лв. и формират 0.7% от кредитния портфейл на КТБ, като близо 29 млн. лв. от тях са непросрочени и необезценени заеми. Нетният размер на кредитния портфейл след приспадането на провизиите за загуби от обезценки е малко под 712 млн. лв. Начислените провизии за покриването на риска от загуби от oбезценка са за 4.265 млрд. лв.

За първите три месеца загубата на банката е 10.4 млн. лв.

След поставянето на КТБ под специален надзор през юни 2014 г. кредитният й портфейл беше преоценен, като кредити за близо 4 млрд. лв. бяха отписани. В последните месеци на миналата година преди отнемането на лиценза за банкова дейност на 6 ноември бяха сключени и стотици цесии и прехващания между клиенти с кредити и клиенти с депозити в банката на обща стойност близо 1 млрд. лв. Това доведе до отрицателен собствен капитал, който в края на март е в размер на 3.8 млрд. лв. Финансовият резултат от началото на годината също е отрицателен – загуба от 10.4 млн. лв. (при печалба от 13.1 млн. лв. година по-рано).

Все още не е ясно дали стотиците сделки по цесии и прехващания няма да бъдат отменени.
В края на миналата година бяха приети специални промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които държавата опитва да попречи на подобен тип действия, увреждащи интереса на кредиторите – в случая на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Според финансовия отчет на КТБ две трети от привлечените средства (65.6%) са задължения към фонда, който вече изплати близо 3.6 млрд. лв. на вложителите в банката с гарантирани депозити

С решение от 22 април 2015 г. Софийският градски съд обяви несъстоятелността на КТБ с начална дата 6 ноември 2014 г., когато беше отнет лицензът й за банкова дейност. От БНБ обжалват решението с искане за начална дата на неплатежоспособността да бъде определена 30 септември, когато банката е отчела отрицателен собствен капитал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *