Как минималният осигурителен доход влияе върху сивата икономика?

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) стартира проучване за влиянието на минималния осигурителен доход (МОД) върху неформалната икономика като социално-икономическо явление.

Договарянето на минимален осигурителен доход е инструмент, който доведе до изсветляване на икономиката при своето въвеждане през 2003 г. Десет години по-късно неговата форма и роля трябва да бъдат оценени и осмислени, за да бъде еднозначно определен ефектът от тази мярка, смятат от бизнес организацията.

С оглед разнопосочните влияния, които минималните осигурителни прагове биха могли да имат върху неформалната икономика, при изследването ще бъдат потърсени отговори на редица ключови въпроси.

Сред тях са дали е валидна подкрепата на МОД като ефикасен инструмент за повишаване събираемостта на осигурителните вноски и гарантиране на финансовата стабилност на пенсионната система; дали МОД се отричат заради това, че деформират пазара на труда – затрудняват наемането на нискоквалифицирани работници, особено в регионите с ниска средна работна заплата, и узаконяват сивия сектор в трудово-правните и осигурителните отношения; необходимо ли е МОД да бъдат регионално диференцирани.

Основен въпрос е и каква би била реакцията на работодателите при евентуална отмяна на МОД – ще се приближат до осигуряване върху реални доходи или масово ще осигуряват върху минималната работна заплата.

Какво трябва да се направи при отмяна на МОД, за да се насърчи осигуряването върху реални доходи (например, да се криминализира укриването на осигуровки, да зачестят ревизии по аналог и т.н.) е друг въпрос, който ще бъде изследван.

Очаква се работодателите да бъдат по-позитивни към МОД като инструмент, ако той отчита икономическите, а не социалните параметри – ще се зачитат с по-голяма сила изменения и тенденции в: пазарните позиции на продуктите в бранша, на цената на суровините и материалите, на производителността на труда и т.н.

На основа на предстоящите проучвания ще бъде изготвено предложение за Система за договаряне на доходи и възнаграждения от труд, насочена към ограничаване на неформалната икономика, която ще спомогне за развитието на индустриалните отношения в посока по-гъвкав и ефективен пазар на труда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *