Рекордно преселение на наши тютюнджии в Гърция

Тази година най-много местни земеделци ще заминат на гурбет в Гърция, за да работят на тютюневите ниви. Това признават управници на селища в Неврокопския край. Хиляди тютюнджии от региона се стягат за пътуване до южната ни съседка.

Цяла зима гръцки земевладелци от Солун и Северна Гърция бяха на обиколка в населените места в общините Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово, където се отглежда тютюн. Те предложиха работа и се договориха за условията, при които нашите земеделци ще превиват гръб по гръцките тютюневи ниви. „Рекорден брой тютюнджии от нашето село поемат към Гърция. Правят го заради ниските изкупни цени на продукцията тук. Тази година фирмите дори не изкупиха всички количества, което прогони хората на гурбет“, твърди бившият кмет на гърменското село Рибново Мустафа Авдиков. Тютюнджиите признават, че в южната ни съседка им плащат добре за къртовската работа. Цели семейства ще се трудят там. Повечето от тях ще работят сезонно на полето в Гърция. „Договори не се подписват, всичко е на мъжка дума. Стискат си ръцете и нашите хора заминават. Повечето потеглят след 15 март, за да засадят тютюна.

Те се трудят по нивите в Северна Гърция, в районите на Катерини и на Солун. Тази година страшно много хора ще изкарват пари в южната ни съседка“, казват кметове на населени места. Надницата им е между 25 и 35 евро. Щом започне брането, ще получават по 1 евро за всяка низа от „зеленото злато“. Има добри берачи, които могат да си докарат надница от 40-45 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *