Как се представят гръцките банки и чуждите клонове в България?

Гръцките банки у нас -Алфа Банка, Юробанк, ОББ и Пиреос– увеличават присъствието си в страната.

Нетната печалба на четирите гръцки банки, осъществяващи дейност на територията на България, се увеличава със 17,65 млн. лв. за деветмесечието до 18,93 млн. лв., като делът на печалбите им като част от общата печалба на банковата система съставлява 3,88%.

Изчисленията на Investor.bg на база данните на Българска народна банка (БНБ) показват, че заедноАлфа Банка, Юробанк, ОББ и Пиреосповишават сумата на активите си с 1,73% на годишна база до 12,418 млрд. лв.

Ръстът на положителния финансов резултат на Алфа Банка и Юробанк компенсира загубите на ОББ и Пиреос.

В началото на юли 2012 г. френскатаCredit Agricole се сдоби с Емпорики Банк – България ЕАД. Дотогава банката беше притежание на гръцката Emporiki, която от своя страна е собственост на Credit Agricole от 2006 г. Поради тази причина финансовите резултати на Емпорики Банк сега не са включени в анализа за представянето на гръцките банки в България.

А ето какви са финансовите резулати на чуждите представителства на банките, опериращи в България за периода януари-септември 2013 г. според изчисленията на Investor.bg.

Още по темата
Нетният лихвен доход на петте публични банки се обърна към ръст

Сумата на активите на клоновете с дейност в България се повишава с 40% за деветмесечието спрямо същия период на 2012 г., но е отчетена загуба от 323 хил. лв.

С най-сериозен ръст на активите еИшбанк ГМБХ– цели 160%, но тя регистрира нетна загуба от 478 хил. лв.

Най-много пък се свива печалбата наСити Банк– със 7,2 млн. лв.

Сериозният ръст на печалбата на Алфа Банка за периода с 13,255 млн. лв. не успява да компенсира загубите на другите чужди клонове.

Вече писахме, чеБанка ДСК и УниКредит са с най-висока печалбаза деветмесечието.КТБ пък е с най-голям ръст на активитев топ 5 на банките у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *