Как се реализират огромни печалби?

2013 г. беше много успешна за развитието на курса на акциите. Това красноречиво се демонстрира от борсовия индекс S&P’s 500, който се повиши с 30%, постигайки най-големия ръст за последните 12 години. Този индекс отбеляза забележително развитие през последните 5 години. На 6.03.2009, в разгара на глобалната финансова и икономическа криза той приключи борсовия ден с 666,79 пункта. Пет години по-късно, на 6.03.2014 индексът достигна 1.874 или със 180% повече.

Акционерното участие на Warren Buffett в Berkshire Hathaway увеличи пазарната си стойност с 12,7 млрд. щ.д , на Jeffrey Bezos в Amazon.com с 12 млрд. щ.д. и на Mark Zuckerberg във Facebook с 11,9 млрд. щ.д. През изминалата година курсът на акциите на Facebook се увеличи със 105%, на Amazon.com с 59% и на Berkshire Hathaway с 32%. Двадесет основни акционери на фирми, на основата на които се изчислява борсовият индекс S&P’s 500 са реализирали увеличение на пазарната стойност на акционерното си участие в размер на 80,9 млрд. щ.д. От продажбата на акции те са реализирали доход в размер на 7,3 млрд. щ.д. Mark Zuckerberg продаде акции за 2,3 млрд. за да погаси неплатени данъци, Jeffrey Bezos за 711 млн. щ.д., без да посочва конкретна цел. Warren Buffett никога не е продавал притежаваните от него акции в Berkshire Hathaway /неговото акционерно участие има пазарна цена от около 60 млрд. щ.д./. Той прави огромни пожертвувания за социални цели, като раздава своите акции на благотворителни организации.

2013 дава достатъчно материал за някои изводи за развитието на пазара на акции. Най-големи печалби на борсата реализират тези акционери, които във фазата на увеличаване на курса на акциите не се подават на изкушението да продават и да реализират бързи печалби, а ги задържат сравнително по-дълго време. Освен това се забелязва по-висок ръст на пазарната стойност на имуществото на инвестиращи в съответствие със структурата на отделни борсови индекси инвестиционни фондове /пасивна инвестиционна стратегия/ отколкото на хедж-фондове, които инвестират на основата на активно управление на портфейла. Този извод е изключително важен, защото показва едно преместване на пазарната сила от професионалните инвеститори на Wall Street към топ-мениджмънта на успешно развиващи се компании. Курсът на акциите на редица водещи технологични фирми рязко се повиши, което показва, че не малко инвеститори разчитат на значителен потенциал за растеж на този сектор от икономиката. Анализаторите са също така на мнение, че фирми, чиито топ-мениджмънт притежава значителна част от акциите, се развиват сравнително по-успешно, защото в тях се приемат решения, които са от полза за всички акционери.

Ние сме свидели на една петгодишна фаза на непрекъснато повишаване на курса на акциите, която е една от най-продължителните и най-силните през последните десетилетия. След кризата на „новата икономика” през 2000 г., терористичния акт върху Световния търговски център на 11.09.2001 и кризата в застрахователния сектор на индекса S&P’s 500 бяха необходими 4,5 години /от най-ниското равнище през март 2003 г. до най-високото равнище през есента на 2007 г./, за да се увеличи със 100%. Ръстът за последните пет години е 180%. Основната причина за увеличаването на индекса както в периода 2003 – 2007 г., така и за периода 2009 – 2014 г. е експанзивната парична политика на Федералния резерв. Една друга важна причина са големите печалби на фирмите, включени в индекса. На практика, развитието на пазара на акциите се е откъснало, както от развитието на американската конкюнктура, така и от конюнктурата на международния пазар.

Американската икономика постепенно се съживява. Затова продължилата с години експанзивна парична политика на Федералния резер бавно се приближава към своя край. Не ни остава нищо друго освен да изчакаме последствията за пазара на акциите.

Томас Тилман

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *