Как СЗО създаде измамата „свински грип”

Все по-ясно се говори за подозрения, че висши служители на Световната здравна организация (СЗО) са участвали в заговор, създал световната истерия със свинския грип, съобщават световните медии.
Пандемията на вируса А (Н1N1) започна да затихва и огромно количество закупени ваксини остават неизползвани.
Швейцария, Франция, Германия, Холандия и САЩ се опитват да препродадат излишните ваксини или да развалят договорите с фармацевтичните лаборатории.
В началото на годината EuroActive.com. цитира експерти от Световната здравна организация, които предупреждават, че опасността далеч не е преминала, и че докато в Западна Европа пикът на заразяванията е преминал, то в много страни от Централна и Източна Европа опасността остава висока.
Поименно се посочват България, Гърция, Сърбия, Украйна, Полша и Русия.
Френското правителство анулира поръчка за 50 милиона дози ваксина срещу грип A (H1N1), предаде Франс прес.
По тези поръчки не са направени доставки, те не са и платени, така че бяха анулирани, заяви в интервю за телевизия TF1 министърът на здравеопазването Розлин Башло-Наркен.
Предвид общата сума на поръчаните дози на стойност 712 милиона евро, това прави икономия, равняваща се на половината средства, отбеляза министърката.
Когато през юни Световната здравна организация обяви грипна пандемия, Франция поръча 94 милиона дози ваксина, изчислявайки, че на всеки ваксиниран ще са нужни по две дози.
След като стана ясно, че е достатъчна и една доза и кампанията за ваксиниране не се посреща особено радушно от населението, излишните ваксини започнаха да се продават на други страни.
На 20 януари френският сенат ще изслуша представители на Sanofi Pasteur, Novartis, GlaxoSmithKline и Baxter. Руската Дума също призова за започване на разследване за корупция. Ако подозренията бъдат потвърдени, Русия смята да оттегли членството си в СЗО.
Началото на полемиката сложи германският епидемиолог Волфганг Водарг, член на здравната комисия в Съвета на Европа. Той окачестви създалата се ситуация като „един от най-големите медицински скандали на века”. Според Водарг „фармацевтичните компании са провокирали масова психоза”.
За три месеца към декември 2009 г. продажбите на произведената от британския фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline PLC ваксина срещу свински грип достигнаха £835 млн. ($1.36 млрд.), съобщава The Wall Street Journal.
Вторият по големина световен производител на лекарства транспортира 130 млн. дози от ваксината срещу H1N1 на правителствата през четвъртото тримесечие на 2009 г. От компанията заявиха, че ще продължат да доставят ваксини, независимо от отменените поръчки след отшумяването на пандемията.
Германия е отменила 30 % от поръчаните Glaxo на 50 млн. дози срещу H1N1 с мотива, че държава възнамерява да спести €133.3 млн. От Френското здравно министерство съобщават, че ще отменят 50 млн. от поръчани 94 млн. дози от четири различни страни. Държави като Великобритания, Швейцария, Холандия и Испания също търсят начини да отменят поръчките или да продадат доставените им вече ваксини на други страни.
От Glaxo заявиха, че пандемиите са непредсказуеми и че работят с правителствата по промени на договорите и плановете за имунизация.
По данни на Световната здравна организация в последните седмици в Западна Европа се наблюдава значително намаляване на грипните заболявания.
Очакванията на британската фармацевтична компания бяха от разработените ваксини и други лекарствени препарати срещу вируса H1N1 да компенсират стократно направени инвестиции за милиарди долари през последните 5 години.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *