Калфин: България няма да получи още 400 млн. за АЕЦ „Козлодуй”

„От сега мога да ви кажа, че по начина по който Трайков е поискал парите, няма да ги получи. Ако преди това се беше обадил и беше потърсил съдействие, щяхме да потърсим доста по удачни начини“, каза той.
Правителството иска 250 млн. евро за извеждане от експлоатация и 200 млн. за енергийна ефективност. Ако някой си беше направил труда да следи дебатите в европарламента, щеше да види, че има шанс да получим пари единствено за преки разходи за извеждане от експлоатация. Няма да имаме достатъчно аргументи да искаме пари за енергийна ефективност, обясни Ивайло Калфин.
По думите му в момента тече одит на фонд „Козлодуй“, който се управлява от ЕЦБ. Той ще продължи до края на лятото. „Преди да завърши този одит, искането на допълнителни средства отива в пространството. Ние трябваше да изчакаме края на одита и да стъпим на тази основа“.
„Вчера чувам, че министър Плевнелиев е заявил желание България да ползва 3,3, млрд. евро от регионалните фондове до 2014 г. Също няма да ги получим.
Високомерието на правителството, те са решили, че каквото си пожелаят това ще се случи в ЕС, за съжаление ще доведе до доста лоши позиции на страната ни в бъдеще“, заяви още е Ивайло Калфин.
Според Ивайло Калфин България трябва да се отнесе много сериозно към информацията, че ЕС ще поеме управлението на регионалните фондове в България, Гърция и Румъния.
„Вчера г-н Плевнелиев каза, че това било PR на някакъв кипърски евродепутат. За негово сведение ще кажа, че той не е кипърски, а германски, въпреки, че има гръцки произход. Той е един от най-авторитетните депутати в групата на либералите и направи това предложение в доклад за освобождаване от отговорност на еврокомисията за миналата година. На мястото на г-н Плевнелиев аз не бих го подценявал, защото България има големи проблеми в усвояването на еврофондовете“, каза евродепутатът.
Той допълни, че на европейско ниво се обсъжда идеята за общ европейски фонд, в който ще трябва да отидем с готови проекти. „В тази дискусия България отсъства. Ние нямаме никаква подкрепа в правителството и ми се струва, че това ще доведе до голями проблеми в бъдеще“, предупреди Ивайло Калфин.
Според него българското правителство няма официална позиция по следващата финансова рамка на ЕС 2014-2020 г. Калфин уточни, че е бил докладчик за групата на социалистите в доклада по рамката.  „Правителството не пита и не търси помощта на евродепутатите“, каза в заключение той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *