Очакват 5% по-ниски добиви на зърно спрямо миналата година

Състоянието на културите в момента предполага средни добиви за страната между 350 и 360 кг./дка. за ечемика и между 330 и 340 кг./дка. за пшеницата. Въпреки че кампанията е все още в началото анализите показват, че износ ще има и тази година, прогнозира Христов:
Тъй като очакваме приблизително между 3,6 и 3,7 млн. тона пшеница, при положение че вътрешният пазар се задоволява с околно 2 млн. тона това означава, че около 1,6 – 1,7 трябва да има, отново, за експорт. Земеделски производители от югоизточния планов район в Ямбол обсъждат бъдещето на сектора заедно със заместник министъра на земеделието и горите Светлана Боянова и евродепутата Мария Неделчева. Производителите, обаче са песимистично настроени:
Ние, от Националната асоциация на зърнопроизводителите, смятаме че сме дискриминирани при прилагането на обща селскостопанска политика, тъй като в присъединителния договор на България към ЕС пише ”пълноправен член”. Няма как да се чувствам пълноправен член, когато получавам в пъти по-малко от френския или немския фермер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *