Канада е на първо място по използване на биткойни

Канада е вече в челото на класацията от страни, в които най-активно се използва биткойн. Специализираното издание ,,Елмъни” описва чрез кои области се определя доколко една държава е благоразположена към криптовалутите. На първо място това е регулирането на употребата. Всеки канадски дилър на биткойни е задължен да се регистрира в Аналитичния център за финансови операции и отчети, независимо дали извършва търговията зад граница или вътре в страната. В Канада има най-много банкомати за биткойни, това е и първата страна в света, където беше инсталиран банкомат за криптовалутата през август миналата година. Другите четири банкомата ще бъдат разположени в Калгари, Торонто, Монреал и Отава. След терминала във Ванкувър, банкомати бяха монтирани и в Калгари, Торонто, Монреал и Отава.
В Канада най-много фирми изплащат заплатите на служителите си в биткойни. С биткойни може да се купува. Някои магазини – като Newegg, дори предлагат 30% намаления, ако си закупите от тях електроника с биткойни. Не на последно място, някои университети приемат електронните пари като възможност да си заплатите семестъра.
През март тази година обаче в Канада избухна скандал, след като полицията започна разследване срещу онлайн биткойн банката Flexcoin. Тя затвори с изявлението, че е загубила биткойни за 600 000 долара след атака от хакери. Чрез сайта на базираната в Алберта банка са били откраднати 896 биткойна, а тя заяви, че не е в състояние да възстанови загубите. Инцидентът с канадската банка се случи само няколко дни, след като колабира най-голямата виртуална платформа за биткойн търговия Mt. Gox. Тя съобщи за загубата на около 850000 биткойна за около 474 милиона щатски долара и поиска защита от банкрут.
На фона на световната финансова криза, биткойните плавно се превръщат в най-атрактивния инвестиционен инструмент. Криптовалутата не се емитира от никоя държава или правителство, нито пък валутният поток се контролира от централна банка. Броят на биткойни е ограничен и не може да се емитира безкрайно – в момента в обращение са 13.31 млн. биткойна, и се смята, че системата ще спре да функционира, когато досгигне лимит от 21 млн. Очаква се това да стане около 2140 г., показват анализите на изследователската агенция ConvergEx. Именно ограниченият брой биткойни е причината цената им да расте постоянно и да се използват в реалната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *