Пъзелът КТБ ще се нареди през ноември

Няма ден, дори и час някой някъде да не пише за КТБ. А помните ли когато години нищо не се чуваше за тази банка, освен рекламата ”Клиентите са ни скъпи”. Имаше и награди. За клиентите и за банката.

Големите пари могат да вдигнат много шум, но с тях се купува и голямото мълчание. В цялата вакханалия от звуци днес не се чува истината, защото е неудобна, крие се, за да не се размирише. Забелязали ли сте, че всяко рекламно изречение на фирма е почти обратното на реалността. От „Клиентите са ни скъпи” ще стане така, че банката ще излезе скъпа на клиентите. Този модел е познат от историята. Спомнете си слоганите на фалиралите банки през 1996-а и ще видите, че стана точно обратното на смисъла от рекламните послания. Всички говореха за сигурност и стабилност, а излезе друго.

Какво обаче ще се случи в КТБ? Реалната информация е толкова малко, че точна прогноза не може да се направи. Но вътрешният глас и финансовият опит ми дават увереност да направя някои прогнози, а моите в икономиката почти винаги са верни. Затова от косвени събития ще вадим заключения, защото най-често „….където има дим, има и огън.” Защо Цветан Василев се предаде в Сърбия? Никой не пише и не го анализира. Случайно ли е това? НЕ! Опитайте се да се поставите на мястото на Василев, само че да сте много по-умен, с повече и дебели връзки и неимоверно по-богат. Значи не можете, защото никой не е по-богат от него. В Сърбия го представят като най-богатия българин. Та ако вие бяхте източили своята банка, както едни смятат, какво бихте направили? Бихте избягали далече, далече, чак в Южна Африка при много други кражбари. Там ще сте до живот недосегаем.

Над 200 страни с радост и почести биха те приели. Диктатори с оръжие и армия биха те защитавали. Колко пари може да е взел Цветан Василев? Много, страшно много, може би над милиард. Само последната дупка в КТБ е около 2 милиарда, а банката е работила над 20 години. Но дори и да е като сълза чист, взеха му банката и няма да има пари. Но има самолети, предприятия по света (в Сърбия дори), БТК, Виваком и др. Тях никой в нищо не ги е обвинил и затворил и те могат чрез офшорни сметки, ако не и директно да си превеждат пари, колкото му трябва на собственика. В света има 2375 милиардера и вие сте един от тях. Т.е. 0.00003% от населението или солта на земята. Ще се предавате ли тогава на някакви полицаи да ви разкарват по арестите? А в тях се получава най-често инфаркт или инсулт или просто се самоубиваш, но когато си от такъв ранг, винаги умираш, за да е изгодно за всички. В Сърбия той е без охрана, значи е по-сигурен и спокоен.

А сега си представете: милиарди, плажове, спокойствие срещу смърт. Ти кое избра? Няма такъв глупак и Цветан Василев не е. Тогава защо? Ако пък поради обстоятелства, които ние не знаем, той няма много пари, тогава би избягал в най-тъмната и най-дълбока миша дупка на света, за да не се чуе никога и нищо за него. Защото без пари, власт и влияние как ще се изправиш срещу цялата ретроградна машина на държавата. Срещу всички власти, МВР, прокуратура, съд, и най-важното – срещу политическата класа и политика, която клати държавата когато и както си поиска. На който държавата му е като малко въшливо коте, когато иска – го гали, когато иска – го рита. То е същото да отидеш с нож на война, не срещу картечница, а срещу атомна бомба, с безумната илюзия, че си прав и че правдата ще възтържествува. Той не е Георги Димитров и това не е Лайпцигски процес. И това е България, не Германия. И това не е… Кое е тогава третото? Да си знаеш силата и възможностите и да имаш стабилен гръб и съюзник, или самият той да е само негов уред или маша. КОЙ? Кой е зад него? Както е казал Енгелс „… когато на повърхността има случайности, те са плод на закономерности.” Цветан Василев беше във Виена. Защо отиде в Сърбия? Можеше както казах да отиде къде ли не, в Аржентина, Бразилия, ЮАР, дори при приятелите си в Катар. А той е в Сърбия, където важи европейската заповед за задържане на Европол. В Австрия той се опитваше да купи една от големите им банки – „ Хипо алпе адрия банк” – дейността за Централна и Източна Европа. Сам ли? Не. С ВТБ – държавна руска банка. А държавата Русия сега е Путин. Кой иска да се разправя с него? Той си отстоява интересите с всички непозволени средства, включително с войни.

Преди години, когато имаше известна политическа заплаха над КТБ, ВТБ стана с 10% съсобственик в банката. Нещо като щит, нещо като параван. По времето на Тодор Живков ние бяхме най-приближеният сателит на СССР, сега е Сърбия. Там Цветан Василев е като у дома си. Там съдът ще го държи колкото и докогато той иска, както му е изгодно и удобно, така че да му помага, а не да вреди на плановете му. А накрая може да му даде и убежище. И всичко това облечено в законна форма. А накрая съдът може и да не го екстрадира, ако иска. Мафията в Сърбия убива президенти, Зоран Джинджич, други мафиоти като Аркан и т.н., пред нищо не се спира. Само че него няма да го пипне, а и никой друг няма да посмее на тяхна територия. Спомнете си, че заплашваха, и то много сериозно, и Бойко Борисов. Не знам даже дали му се е разминало. А над мафията са сръбските служби, които са силни и всесилни в тази страна. Виждате ли как се нагаждат случайностите. На 200 км от София, не в ареста, а с подписка и под крилото на Русия, Сърбия и Катар.

Няма друго обяснение, а очевидното най-често е вярно. При всички други решения то той би бил безразсъдно глупав или невменяем. Но не е. Какво цели? Връщане в играта, т.е. банката, чрез нея с ново влияние върху политиката и икономиката. На фронтовата линия са той и Русия, срещу няколко олигарха и българските държавни органи, съд, прокуратура, МВР. Цветан Василев е с по-силните карти. Европа не иска имперска Русия, а България е по-зависима от нея от времето, когато бяхме 16-а република. Това са геостратегически сблъсъци. Но който и да спечели, ние ще загубим. Защото войната се води за техни интереси, но на наша територия и с наши загуби. Преките и косвени поражения ще са много, но най-голямото е, че ние сме пионки в една игра, която не зависи от нас, на която не можем да влияем, а тази игра се оказва нашия живот. Това е радостта на агнето от тревата, слънцето и водата, без да знае, че идва Великден, Гергьовден или байрама. Но какво ще стане с банката? Още „случайности”? Аз смятам, че съдбата отдавна е решена и някои хора я знаят, и дори Цветан Василев. На нас тя ще бъде съобщена между 1 и 20 ноември. БНБ вече излезе с решение и тези дати. Защо? Ще са минали изборите, ще е ситуирано Народното събрание, ще е съставен кабинет и ще има кой да обере лаврите за спасяването на хората от кошмарът КТБ. И това ще е Бойко Борисов! Независимо дали ще се фалира, или оздрави, ще се реши проблемът на хората, достъпът до депозитите. БНБ вече обяви две дати, за юли и септември, тези са третите, но последните. Вие съмнявате ли се, че следващият министър-председател ще е Б. Борисов? Независимо колко депутати има и с коя партия ще бъде, той ще управлява. Като краен вариант и с ДПС, но ще е той. Всичко друго са подробности от политическия пейзаж. Какво по-хубаво, по-удобно, по-изгодно за един министър0председател да реши най-големия проблем в държавата, най-гнойния цирей, най-голямата заплаха и да събере овациите на народа? Това Бойко Борисов най-много обича. Така че като съберем много случайности, се показаха много закономерности. Ако продължите този ред на мисли, ще си отговорите на всички други въпроси. Ще я бъде ли банката? Каква ще е цената? Защо се прави? И т.н. Един пъзел има само едно вярно подреждане. Пъзелът КТБ е такъв. Когато се работи с хора, винаги има субективен фактор, така че грешки, отклонения, глупости, нерационално човешко поведение са възможни, които да променят картината. Но пътят е този.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *