Канадската Magna взема Opel

Дженерал мотърс (General Motors) и канадската компания за производство на автомобилни части Магна интернешънъл (Magna International) постигнаха принципно споразумение за спасяването на германската автомобилостроителна компания Опел (Opel).
Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Двете страни се опитват да сключат меморандум за разбирателство като основа за мостово финансиране от 1,5 млрд. евро (2,10 млрд. д.), както и за назначаване на синдик. Така Опел ще бъде защитен от кредитори, ако Дженерал мотърс обяви фалит.
А днес стана ясно, че американският автомобилостроителен гигант планира на 1 юни да подаде молба за съдебна защита от кредитори според глава 11 на закона за фалитите в САЩ, както и да продаде активите си на нова компания, съобщиха запознати източници, цитирани от Блумбърг. Автомобилопроизводителят Дженерал мотърс, който до 2008 година бе най-голямата в света компания в сектора, се стреми да възстанови дейността си около марки като Кадилак (Cadillac) и Шевролет (Chevrolet).
General Motors е успял да се договори за продажбата на своето европейско подразделение Opel, съобщава и германската телевизия N24, цитирана от Интерфакс. Канадската Magna International участва в наддаването заедно с най-голямата източноевропейска банка „Сбербанк“. Агенция „Блумбърг“ съобщи, че след разпространяването на дългоочакваната новина акциите на автомобилния гигант Fiat, който също участваше в надпреварата за Opel, са поевтинели с 5,4%.
Компанията Magna трябва да получи 20% от акциите на Opel, а „Сбербанк“ и „Дженерал Мотърс“ – по 35%. 10% от акциите ще останат в ръцете на служителите на Opel. Magna в консорциум със „Сбербанк“ и ГАЗ възнамеряват да инвестират до 700 милиона евро собствен капитал, а също така да предоставят държавни гаранции на сума 4,5 милиарда евро за срок от 5 години. Към Magna ще преминат четири завода на автомобилната компания в Бохум, Кайзерслаутерн,Айзенах и Рюселсхайм. Новият консорциум ще съкрати най-много 2600 работници (от тях 2200 от завода в Бохум).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *