Вестникарската индустрия търси начини за спасение

Всекидневник в Африка с тираж от 500 хил. броя или ръст от 30% в тиража на корейски вестник – това бяха примерите, които си дадоха представители на вестникарската индустрия по време на среща в Барселона за това, че бизнесът може да търси и да намира начини за оцеляване и да опровергае мнението, че скоро ще загине. Срещата на Световната вестникарска асоциация беше под надслов „Мощта на печатните медии“.
Най-яркият пример според вестникарите е този с Daily Sun – създадено през 2002 г. издание в Южна Африка, което за шест години се превръща в най-големия всекидневник в страната с определена аудитория.
„Целта ни беше да достигнем до младите работещи хора в градовете, които не четат вестници“ и новото издание успяло да отговори на техните „специфични нужди“, казват собствениците на изданието, цитирани от АФП.
От асоциацията препоръчват вестниците да създават и развиват т.нар. „редакторски ниши“, които създават доверие у читателите, да увеличават броя на тематиките, обхващани от изданието, и да избират насочени към точно определена аудитория теми.
Друга препоръчвана тактика е да се намаляват страниците на броевете в началото на седмицата, за да се пестят разходи, тъй като по принцип вестниците са най-малко четени в понеделник и вторник.
Големият корейски ежедневник JoonAng Ilbo, продаван в 1,8 млн. екземпляра, все още има 64 страници, но е намалил годишните си разходи за хартия от 90 на 76 млн. долара, преминавайки на значително по-малък формат. От изданието казват, че по този начин са успели и да запазят на работа 322-мата си журналисти.
Четири големи холандски печатни групи пък се надяват да спестят 30 млн. евро на година, като обединят дистрибуцията си, в сътрудничество с местната поща.
Тоест, според Световната вестникарска асоциация, пресата може да намира решения, които да й помогнат да оцелее и да не прибягва до съкращения на журналистите си. Най-важното за асоциацията е разходите да се съкращават така, че да не се засяга редакционната дейност, а да се търсят дългосрочни маркетингови и управленски решения.
Що се отнася до новите технологии, представителите на вестникарски бизнес са единодушни, че искат присъствие в интернет и мобилните телефони, но не се показват много склонни да разпространяват безплатно съдържанието си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *