Нови арести по скандала Сименс в Гърция

Скандалът Сименс в Гърция придоби обрат, след като властите арестуваха двама бивши гръцки високопоставени служители по подозрения, че са давали подкупи с цел осигуряване на телекомуникационна сделка от гръцката държава.
Това са Йоргос Скарпелис, бивш директор в телекома ОТЕ и Илиас Георгиу, ръководен служител от Сименс, съобщават медиите в Атина, предаде БТА.
Междувременно стана известно, че друг обвиняем Христос Каравелас е избягал в Германия и властите в Атина са издали заповед за неговото арестуванe. Правосъдният министър Никос Дендиас заяви, че семейството на Каравелас е внесло три милиона долара в страна от Южна Америка и е закупило там луксозен имот.
Преди дни гръцкото правосъдие издаде международна заповед за ареста на друг бивш служител на компанията Михалис Христофоракос заради плащането на предполагаеми подкупи, които възлизали на 100 милиона евро.
Бивш финансов директор на телекомуникационния филиал на Сименс пък бил направил така, че Христофоракос да може да разполага с необходимата сума за постигането на целта във властта да бъде вкаран защитник на интересите на германската компания.
По-късно бе установено, че Христофоракос се намира в Мюнхен, но се крие под претекст, че е болен, за да не бъде открит от разследващите във връзка с разпространените по негов адрес твърдения за корупция.
Гръцкият в. „Вима“ по-рано тази седмица писа, че издадената международна заповед за арест на бившия директор на Сименс в Гърция Михалис Христофоракос е неизпълнима, тъй като прокуратурата в Мюнхен смята, че са загубили давност деянията, за които е обвинен бившият шеф на германската компания, и затова е поискала допълнителни разяснения от гръцките власти, твърди атинският в. „Вима“.
Според документ в съда, бившият директор на Сименс в Гърция Михалис Христофоракос е плащал подкупи на членове на настоящото гръцко правителство, а също и на хора от управляващата партия Нова демокрация, от социалистическата партия ПАСОК, та дори и на членове на настоящия кабинет, се казва в документ, внесен от Сименс във Висшия инстанционен съд в Мюнхен.
Христофоракос е бил директор на Сименс за Гърция в периода 1996 – 2007 г. За него се смята, че се опитал да манипулира изборите в страната си в полза на Сименс с цел да бъде вкаран във властта гръцки политик, който защитавал интересите на Сименс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *