Каолин ще строи нов завод в Дулово

Компанията за добив и преработка на индустриални минерали „Каолин“, която е собственост на германската Quarzwerke, започна подготовката на площадката за нова фабрика в Дулово. Тя ще се намира на мястото на бившия фуражен завод в града, като в момента се разчиства теренът. Самото строителство се очаква да започне догодина и да продължи около две години. Планираната инвестиция е близо 30 млн. евро, а заетите ще бъдат около 120 души.

Започването на проекта стана възможно, след като преди две години Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди правата на компанията върху ключово находище в региона, откъдето ще се осигурява част от суровината за новата фабрика. В продължение на години те се оспорваха от свързваната с Румен Гайтански-Вълка фирма „Рьопке“.

За стъкло и керамика

Предприятието в Дулово ще бъде поредната производствена мощност на „Каолин“, която е най-големият производител на индустриални минерали с общо осем фабрики в страната. Компанията има производство също в Сърбия и Украйна, а оборотът й за 2016 г. е 175 млн. лв. В новия завод ще се произвеждат продукти на базата на каолина и кварцовия пясък за нуждите на керамичната и стъкларската промишленост, уточниха от компанията за „Капитал“. В региона работят компании като турската Sisecam, която е собственик на стъкларските заводи в Търговище, „Ново стъкло“ на гръцката Yioula, производителя на керамични плочки „КАИ груп“, а отскоро и турската Akgun Seramik („Дюра-тайлс“) в Нови пазар. „Каолин“ е доставчик и на севлиевския завод за санитарна керамика „Идеал стандарт – Видима“.

Планираната инвестиция в Дулово е между 25 и 30 млн. евро. „Намерението ни е да осигурим 120 работни места директно в завода и още много в съпътстващите дейности като логистика, поддръжка и др.“, казаха от компанията.

Разчистване и строителство

Събарянето на старите сгради и разчистването на терена на бившия фуражен завод в Дулово вече върви, след като през ноември „Каолин“ купи имота от предишния му собственик „Агрихол актив“. Справка в Имотния регистър показва, че за парцела от около 46 дка и сградите в промишлената зона на града компанията е платила малко над 1 млн. лв. Продавачът „Агрихол актив“ е създаден през 2011 г. с предмет на дейност производство, съхранение и търговия със зърно и собственик Румен Николов, но никога не е работил. Заради продажбата на имота, който на практика формира капитала на дружеството, малко преди сделката с „Каолин“ „Агрихол актив“ е намалил капитала си от 1.88 млн. лв. на 188 лв.

„Каолин“ е готов да започне строежа на завода още през 2019 г. „Фактическото начало обаче зависи от редица външни фактори, върху които нямаме влияние“, казаха оттам.

Факторът суровина

Инвестицията в Дулово беше обявена през есента на 2016 г. като част от 5-годишна програма в размер на 100 млн. лв., която включва също модернизация на фабриките в Сеново, Ветово и Каолиново и други проекти. Това стана няколко месеца след като приключи проточилата се с години съдебна сага за правата върху едно от двете основни находища на кварц-каолинова суровина, от които компанията ще снабдява новия завод. Става дума за „Балабана“, за което „Каолин“ получи удостоверение за търговско откритие още през 2005 г. Правата на компанията бяха атакувани от фирма „Рьопке“ – формално регистрирана от немски гражданин, но с акции на приносител, а на практика свързвана с Румен Гайтански. Казусът стигна до седемчленен състав на ВАС, който през март 2016 г. окончателно отхвърли претенциите на „Рьопке“ и потвърди правата на „Каолин“ върху находището, информира в.Капитал.

От компанията уточниха, че концесионната процедура за „Балабана“ още не е приключила, а това е ключов елемент за проекта. „Инвестиция в този размер може да се осъществи при наличието на дългосрочна обезпеченост със суровина. В района на Дулово такава дългосрочна перспектива е налице, ако се разглеждат заедно две находища – „Колобър“ и „Балабана“, казаха от „Каолин“. За находище „Колобър“ компанията получи 35-годишна концесия за добив през 2016 г.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *