Регионални вузове се класираха за европари за наука

Нова порция проектни предложения бяха одобрени за финансиране по най-атрактивната част от оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. 134 млн. лв. ще си поделят университети и институти на БАН за изграждане на 7 центъра за компетентност.

Това е вторият тип инфраструктура, която се плаща от европрограмата – другият е научните центрове за върхови постижения, за които конкурсът вече приключи. Планирани по линия на центровете за компетентност бяха 150 млн. лв., но част от парите ще останат неизползвани. Различното при този конкурс е, че докато при другия финансирането отива основно в София, сега има одобрени и регионални структури.

Пет от класираните проекти са на наши университети, а 2 – на институти. В областта на мехатрониката ще се изградят 2 научни центъра. Единият одобрен проект е на Софийския университет (87.9 точки). Той носи името „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“ и бюджетът му е близо 23.7 млн. лв. Вторият – на Техническия университет-Габрово (85 т.) – е с подобен бюджет (23.6 млн. лв.) и се нарича „Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии“.

По компонент информатика и информационни и комуникационни технологии също ще се изграждат 2 проекта. УНСС е спечелил 13.3 млн. лв. със своя проект „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“ (91.3 т.), а сдружение „Център за компетентност ИКТ“ (90.7 т.) – отново 13.3 млн. лв. за изграждане на център за компетентност по национална и киберсигурност.

В третата област „индустрия за здравословен живот и биотехнологии“ центрове трябва да изградят Институтът по органична химия с център Фитохимия-София към БАН и Медицинският университет-Пловдив. Проектът на първия е „Устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти“ за близо 23.8 млн. лв. (92.9 т.), а на втория – „Персонализирана иновативна медицина“ за 23.5 млн. лв. (76.2 т.). Няма информация с какво точно ще се занимават центровете по тези проекти.

Не звучи по-ясно и одобреният проект в област „нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“. Тук бенефициент е Висшето училище по мениджмънт, чийто проект за изграждане на център за компетентност за интелигентни решения в креативните и рекреативните индустрии е класиран с цели 92 т. и получава бюджет от 13.4 млн. лв. Общо за този компонент са били планирани 27 млн. лв., но поради липса на друг одобрен кандидат, останалите средства в размер на около 13.6 млн. лв. остават неизползвани.

Одобрените кандидати ще трябва да представят до 10 дни доказателства, че отговарят на изискванията за бенефициент. Ако някой от тях не се справи с тази задача, мястото му ще заеме един от 8-те резервни проекта, получили между 70 и 86 точки. Това са проекти на Института по електрохимия и енергийни системи, Института по механика към БАН, Института по системно инженерство и роботика, Института за български език „Л. Андрейчин“, Югозападния университет, Националния център по заразни и паразитни болести, МУ-Плевен и СУ, информира в.Сега.

Отхвърлени

8 проекта са отхвърлени – на Националния военен университет „В. Левски“, на УАСГ – 2 отхвърлени проекта, Висшето транспортно училище „Т. Каблешков“, Института по отбрана „Цв. Лазаров“, Европейския политехнически университет в Перник, Центъра по био и нано фотоника „Дж. Атанасов“ и Института по етнология и фолклористика към БАН. Заради неподаване на документите в срок (минути след крайния срок) са отхвърлени проектите на Селскостопанската академия и на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *